ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ακριβής ρεπλίκα αρχαίου ελληνικού πλοίου έκανε το παρθενικό της ταξίδι (pics)

Ισραήλ: Ακριβής ρεπλίκα αρχαίου ελληνικού πλοίου έκανε το παρθενικό της ταξίδι (pics)
REUTERS/Baz Ratner

Από το λιμάνι της Χάιφα, στο Ισραήλ, ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι ένα ακριβές αντίγραφο αρχαίου ελληνικού εμπορικού πλοίου, που χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 2.500 χρόνια.

Το αρχικό πλοίο είχε βυθιστεί κοντά στην περιοχή, εντοπίστηκε το 1985 και καθελκύσθηκε τρία χρόνια αργότερα. Χωμένο μέσα στην άμμο στον βυθό της θάλασσας είχε καταφέρει να διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση.

Το πλοίο έφερε βαρύ φορτίο σχιστόλιθου από την Κύπρο και ένας λάθος χειρισμός είχε σαν αποτέλεσμα να θαφτεί στην άμμο, όπως εξήγησε ο Ανβέρ Χίλμαν, της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Η κατάσταση του μετά την καθέλκυση έδωσε την ευκαιρία στους ερευνητές να μάθουν πολλά για τις τεχνοτροπίες της εποχής που δημιουργήθηκε, αλλά τους έδωσε και όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να φτιάξουν το ακριβές αντίγραφο του.

xaifa 1
xaifa 2

Οι εργασίες για την δημιουργία της ρεπλίκας ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία της εποχής, μερικά εκ των οποίων βρέθηκαν στο εσωτερικό του πλοίου, αλλά και τεχνοτροπίες του παρελθόντος.

«Κανένας κατασκευαστής σκαφών δεν μπόρεσε να μας βοηθήσει», είπε ο Χίλμαν.

xaifa 3

πηγή φωτογραφιών: REUTERS/Baz Ratner

ΔΗΜΟΦΙΛΗ