ΚΟΣΜΟΣ

Γιοχάνες Χαν: Ολοένα και λιγότερο ρεαλιστική η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Γιοχάνες Χαν: Ολοένα και λιγότερο ρεαλιστική η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία διατηρεί ο Επίτροπος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, προειδοποιώντας την Άγκυρα ότι αν δεν αλλάξει πορεία η ένταξή της στην ΕΕ γίνεται «μη ρεαλιστική».

Σε συνέντευξή του ο κ. Χαν σημείωσε ότι: «H Tουρκία απομακρύνεται εδώ και καιρό από την ΕΕ». Οι αναφορές του ευρωπαίου Επιτρόπου αφορούσαν τις αυταρχικές πρακτικές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και τη σχεδιαζόμενη συνταγματική αλλαγή, η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου.

Ο αυστριακός πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συζήτησης για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, εάν δε γίνουν ουσιαστικά βήματα στον τομέα του κράτους δικαίου. Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι, προς το παρόν, δεν πρόκειται να καταργηθεί η βίζα.

Ο Γιοχάνες Χαν τοποθετήθηκε και για τις κατηγορίες Τούρκων πολιτικών προς ευρωπαίους ηγέτες για αντιλήψεις που θυμίζουν ναζιστικές νοοτροπίες, σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο κάνουν κακό στη δική τους χώρα και θα χάσουν μεγάλο ποσοστό των τουριστών.

«Ποιος θέλει να πάει σε μια χώρα, η οποία καθίσταται ολοένα και πιο ασταθής και στην οποία συλλαμβάνονται ακόμα και ξένοι δημοσιογράφοι, όπως ο Ντενίζ Γιουτσέλ και της οποίας η κυβέρνηση καθυβρίζει κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ ως φασιστικές;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ