ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συναγερμός μετά από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών – Οι αρχές «βλέπουν» σαμποτάζ

Ουκρανία: Συναγερμός μετά από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών – Οι αρχές «βλέπουν» σαμποτάζ
Роман Чуловский / YouTube

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Μπαλακλέια που βρίσκεται στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όταν τα ξημερώματα της Πέμπτης, περίπου στις 3:00 (τοπική ώρα), αποθήκη με πυρομαχικά έπιασε φωτιά.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, όπως μεταδίδει το Russia Today καθώς σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το ρωσικό δίκτυο.

Οι αρχές της πόλης διέταξαν εκκένωση έκτακτης ανάγκης στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, ενώ χαοτικές σκηνές περιγράφονται και στους δρόμους καθώς εκατοντάδες οχήματα έχουν κολλήσει στο μποτιλιάρισμα. Οι περισσότεροι ωστόσο κάτοικοι έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία από την πόλη, όπως μεταδίδει το Sputnik, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί όμως η απομάκρυνση όλων κατοίκων.

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν κάνει επίσημη δήλωση για το τι προκάλεσε την έκρηξη, αν πρόκειται για επίθεση ή για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ωστόσο πηγές αναφέρουν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πως οι Ουκρανοί θεωρούν ότι πρόκειται για σαμποτάζ -πιθανόν από τους αυτονομιστές που υποστηρίζουν, σύμφωνα με την Ουκρανία, οι Ρώσοι.

Σημειώνεται πως σε αυτές τις αποθήκες βρίσκονται περισσότεροι από 138.000 τόνοι πυρομαχικών και οβίδων κυρίως του πυροβολικού. Τα όπλα που βρίσκονταν στην αποθήκη αυτή χρησιμοποιούνταν κυρίως για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων που μάχονται κατά των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Αν και οι Ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως δεν υπήρχαν τραυματίες, τα ρωσικά μέσα επικαλούνται μαρτυρίες που λένε πως κάποια άτομα τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ