ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Τα πρώτα λεπτά της επίθεσης όπως τα περιγράφει φωτορεπόρτερ του Reuters (pics)

Λονδίνο: Τα πρώτα λεπτά της επίθεσης όπως τα περιγράφει φωτορεπόρτερ του Reuters (pics)
REUTERS/Toby Melville

Η δουλειά ενός φωτογράφου δεν είναι τόσο εύκολη. Όταν βρίσκεται σε ένα σημείο οφείλει να αποτυπώσει την εικόνα, τα συναισθήματα που συχνά είναι τρόμος, φόβος, από το βίωμα της τραγωδίας. Στη διπλή επίθεση του Λονδίνου που σημειώθηκε στη γέφυρα του Ουέστμινστερ και έξω από το Βρετανικό κοινοβούλιο, ο φωτογράφος του Reuters Τόμπι Μέλβιλ, είδε, έζησε και αποτύπωσε τον τρόμο. Και περιγράφει τα βιώματά του...

Ήταν ένα συνηθισμένο απόγευμα στο Λονδίνο και ο φωτογράφος βρισκόταν έξω από το κοινοβούλιο τραβώντας φωτογραφίες για το πρακτορείο, όταν ξαφνικά ένας άνδρας έπεσε μπροστά του.

«Άκουσα ένα γδούπο, γύρισα και είδα έναν άντρα πεσμένο στο έδαφος, σε απόσταση περίπου 10 μέτρων», περιγράφει σε κείμενό του, σημειώνοντας πως:

Υπήρχε αίμα στο κεφάλι του. Στην αρχή σκέφτηκα ότι ήταν ένα τρομερό ατύχημα. Το πιο έντονο πράγμα που θυμάμαι είναι αυτός ο γδούπος. Πριν από αυτό όλα ήταν πολύ ήρεμα. Σοκαρίστηκα.

Και οι φωτογραφίες που τράβηξε στη συνέχεια σοκάρουν:

640x640 10

640x640 14

Αμέσως τηλεφώνησε στο κέντρο πρώτων βοηθειών και αποφάσισε να πάει στο κοντινότερο νοσοκομείο για να φωνάξει τους γιατρούς προκειμένου να βοηθήσουν τον τραυματισμένο άνδρα. Ανέβηκε τα σκαλοπάτια για να φτάσει πάνω στη γέφυρα και τότε είδε μια ακόμη τραυματισμένη γυναίκα στο έδαφος.

640x640 12
640x640 15

«Σε εκείνο το σημείο σκέφτηκα ότι δεν είχε απλά πέσει κάποιος από πάνω. Είδα κόσμο να σταματά και να βοηθά τα θύματα», τόνισε ο Μέλβιλ και άρχισε να κάνει ξανά τη δουλειά του, να τραβά φωτογραφίες από τη γέφυρα.

640x640 13

«Πάνω από δέκα άνθρωποι κείτονταν στο δρόμο, κάποιοι από αυτούς έδειχναν να είναι αναίσθητοι. Δεν ήξερα ότι είχε εμπλακεί όχημα, κάποιος μίλησε για ‘λεωφορείο’, άλλος έκανε λόγο για ‘αυτοκίνητο’, κάποιος άλλος για ‘πυροβολισμούς’. Το σκηνικό ήταν σουρεαλιστικό. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησα πως ήταν ένα σοβαρό γεγονός με πολλούς τραυματίες», καταλήγει ο φωτογράφος.

640x640 16

Σημειώνεται πως τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του δράστη και πάνω από 40 ακόμη τραυματίστηκαν από την επίθεση που έχει χαρακτηριστεί "τρομοκρατική" από τις βρετανικές αρχές.

Οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ήδη έχει μεταδοθεί πως υπήρξαν επτά συλλήψεις σε μια συνοικία στο Μπέρμπιγχαμ, όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα.

(Πηγή φωτογραφιών: REUTERS/Toby Melville)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ