ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ελβετία ο Μ.Τσαβούσογλου με φόντο τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης

Στην Ελβετία ο Μ.Τσαβούσογλου με φόντο τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης
REUTERS/Vincent Kessler

Στη Ελβετία θα βρεθεί την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την τοπική τουρκική κοινότητα.

Η επίσκεψή του γίνεται με φόντο τις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ευρώπη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόκειται κατ' αρχάς να έχει συνομιλίες με τον ελβετό ομόλογό του, τον Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, για τις διμερείς σχέσεις καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Θα συναντηθεί ακόμη με τους αντιπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Βέρνη.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες εντάθηκαν πολύ τις τελευταίες εβδομάδες μετά την απαγόρευση συγκεντρώσεων τούρκων πολιτικών για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Στην Ελβετία, μια συγκέντρωση τέτοιου τύπου, που είχε προγραμματισθεί στη Ζυρίχη και στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχει ο Τσαβούσογλου, ματαιώθηκε τον Μάρτιο μετά την άρνηση του ξενοδοχείου όπου επρόκειτο να διεξαχθεί.

Η ελβετική αστυνομία απαγόρευσε στις 10 Μαρτίου μια ακόμη προεκλογική συγκέντρωση υπό την προεδρία ενός αξιωματούχου του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP, επικαλούμενη κίνδυνο για την δημόσια τάξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ