ΚΟΣΜΟΣ

Tα έψαλε ο Πάπας στους Ευρωπαίους ηγέτες: «Η Ευρώπη πεθαίνει»

Tα έψαλε ο Πάπας στους Ευρωπαίους ηγέτες: «Η Ευρώπη πεθαίνει»
REUTERS/Osservatore Romano

Ο πάπας Φραγκίσκος, ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στο Βατικανό, την παραμονή της 60ης επετείου από τη Συνθήκη της Ρώμης, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα είπε ότι η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη σήμερα με ένα «κενό αξιών» και πως «κινδυνεύει να πεθάνει» εάν δεν βρει εκ νέου τα ιδεώδη των πατέρων ιδρυτών της, όπως την αλληλεγγύη.

Παράλληλα, καταδίκασε τον αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό που αποτελούν θανάσιμη απειλή για την Ένωση.

«Όταν ένα σώμα απολέσει την αίσθηση του πού κατευθύνεται και δεν δύναται πλέον να κοιτάξει μπροστά, βιώνει μια οπισθοδρόμηση και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να πεθάνει» επισήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στους είκοσι επτά αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στην Ρώμη για την επετειακή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε ότι «η Ευρώπη και τα ιδρυτικά ιδεώδη της δεν μπορούν να περιοριστούν σε παραγωγικές και χρηματοοικονομικές ανάγκες», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος,.

Στο αποστολικό μέγαρο μετέβη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Σε έναν κόσμο που γνώρισε το δράμα των διχασμών και των τειχών, ήταν σαφέστατη η σημασία του να εργασθεί, κανείς, για μια ενωμένη και ανοικτή Ευρώπη", πρόσθεσε ο ποντίφικας.

Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο, "χωρίς τον Χριστιανισμό, οι αξίες ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης δεν μπορούν να κατανοηθούν σε βάθος".

"Ο εγωισμός γεννάει τον λαϊκισμό", επέμεινε ο πάπας, και υπέδειξε την αλληλεγγύη ως αντίδοτο. Η Ευρώπη, δηλαδή, "πρέπει να θέσει τον εαυτό της υπό συζήτηση, να θεραπεύσει ασθένειες και να βρει νέες οδούς", είπε ο λατινοαμερικανός πάπας.

Και ο Φραγκίσκος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι κύριο μέλημα των ευρωπαίων ηγετών θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, όπως και η επίγνωσή του ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι και δεν αποτελούν κίνδυνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ