ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ γυρίζει νέα-ριζική σελίδα στην πολιτική περί κλιματικής αλλαγής

Ο Ντόναλντ Τραμπ γυρίζει νέα-ριζική σελίδα στην πολιτική περί κλιματικής αλλαγής
REUTERS

Προεδρικό διάταγμα για την κλιματική αλλαγή θα υπογράψει σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ακυρώνοντας σειρά πρωτοβουλιών του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα στο «φλέγον» θέμα.

Το διάταγμα θα θέσει ως πρώτη προτεραιότητα του κράτους την εργασία των Αμερικανών με την επαναφορά των ανθρακωρυχείων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την μάχη που είχε εξαπολύσει ο Ομπάμα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σε ενημέρωση που έκανε την Δευτέρα, επεσήμανε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι «μπορεί να υπηρετήσει το περιβάλλον και αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία την ίδια στιγμή». Στην πρώτη γραμμή των νέων πρωτοβουλιών είναι η υιοθέτηση από πλευράς της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της βασικής αποστολής της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία είναι: Καθαρός αέρας και καθαρό νερό.

Η προστασία της εργασίας των Αμερικανών είναι πιο σημαντική από την ρύθμιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. «Είναι ένα θέμα που θέλει προσοχή». «Αλλά πιστεύω πως ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος, δεν θα στραφεί προς πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο την οικονομία των ΗΠΑ.

Είναι πολύ απλό».

Η προεδρική εντολή της Τρίτης θα ανοίξει νέα σελίδα στην πρωτοβουλία «Clean Power Plant», ακυρώνοντας το μορατόριουμ για την εξόρυξη άνθρακα σε αμερικανικά εδάφη και παροτρύνοντας τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να «εντοπίσουν όλους τους κανόνες, τις πολιτικές... που λειτουργούν ως εμπόδια στην ανεξαρτητοποίηση της αμερικάνικης ενέργειας», είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNNi.

climnate

(REUTERS/Stringer)

Αποδόμηση της πολιτικής Ομπάμα

Ειδικότερα, το διάταγμα θα ακυρώσει τουλάχιστον έξι από τις «εντολές» Ομπάμα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τη ρύθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η απόφαση του 2013, που αφορούσε προετοιμασία της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις του φαινομένου, και του 2016, που υπογράμμιζε την «αυξανόμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση υποτίμησε τους εργάτες με τις πολιτικές της», είπε ο αξιωματούχος. «Αυτό που λέμε είναι ότι μπορούν να γίνουν και τα δύο. Μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να παρέχουμε δουλειές στον κόσμο».

Μάλιστα ο ίδιος, διατράνωσε πως ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί το περιβάλλον είναι να υπάρχει μια σταθερή οικονομία, επισημαίνοντας πως χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα κάνουν πολύ λίγα για να προστατέψουν το περιβάλλον.

«Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί το περιβάλλον, είναι να έχουμε μια σταθερή και συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία».

Οι αλλαγές που θα επιφέρει η κυβέρνηση δεν σημαίνουν πως θα σταματήσουν να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος πλέον, τόνισε ο ίδιος, όμως ερωτηθείς αν ο άνθρωπος έχει άμεση επιρροή στην κλιματική αλλαγή και τις πεποιθήσεις του προέδρου για το θέμα, ήταν διστακτικός και δεν μπόρεσε να πει αν όλα τα μέλη της κυβέρνησης πιστεύουν αυτή την θεωρία.

«Νομίζω πως ήδη υπάρχουν πολλοί κανόνες στο βιβλίο. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε ότι παρέχει καθαρό νερό και καθαρό αέρα. Αυτό θα κάνουμε».

klima

(REUTERS/Lucas Jackson)

Στήριξη από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος

Οι δηλώσεις αποτυπώνουν και τα πιστεύω του Scott Pruitt, του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος. Σε συνέντευξη του νωρίτερα φέτος είχε επισημάνει πως το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι «ο κύριος ένοχος» όσον αφορά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, ένα σχόλιο που αντιβαίνει στις περισσότερες επιστημονικές έρευνες.

«Θα δώσουμε και πάλι δουλειά στους ανθρακωρύχους μας», είχε πει τον Μάρτιο του 2017 ο πρόεδρος Τραμπ σε εκδήλωση στο Κεντάκι. «Δεν τους έχουν φερθεί σωστά». «Οι ανθρακωρύχοι θα επιστρέψουν».

coal

(REUTERS/Jason Lee)

Αντιδράσεις από οργανώσεις

«Αυτές οι κινήσεις είναι προσβολή στις Αμερικανικές αξίες και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία κάθε Αμερικανού», είπε ο Tom Steyer πρόεδρος του NexGen Climate. «Ο Τραμπ καταστρέφει επίτηδες προγράμματα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και προστατεύουν τον αέρα και το νερό και όλα αυτά για να επιτρέψει σε εταιρίες που ρυπαίνουν να βγάλουν κέρδος εις βάρος μας», τόνισε.

Ο Andrew Steer, πρόεδρος του World Resources Institute τόνισε με την σειρά του πως ο Τραμπ «αποτυγχάνει το τεστ της ηγεσίας» όσον αφορά την προστασία της υγείας των Αμερικανών, του περιβάλλοντος και της οικονομίας».

In executive order, Trump to dramatically change US approach to climate change

By Dan Merica, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ