ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος Λονδίνου: Η Ε.Ε. να μην τιμωρήσει την Βρετανία για το Brexit

Δήμαρχος Λονδίνου: Η Ε.Ε. να μην τιμωρήσει την Βρετανία για το Brexit
REUTERS/Yves Herman

«Δεν είναι απαραίτητο η ΕΕ να στείλει ένα μήνυμα ή να προκαλέσει φόβο τιμωρώντας τη Βρετανία», τόνισε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, εκτιμώντας ότι μια τιμωρητική στάση της Ε.Ε. απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσε η εφημερίδα Politico Europe, ο Καν υποστήριξε πως «μια κακή συμφωνία για το Brexit που τιμωρεί το Λονδίνο θα τιμωρήσει επίσης και την ΕΕ».

Ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ και στην ομιλία του τόνισε ότι «η αλήθεια είναι πως το Λονδίνο θα παραμείνει πάντα εταίρος κλειδί για τις Βρυξέλλες και κάθε ευρωπαϊκή χώρα για πολύ καιρό αφού λυθεί το Brexit».

Αν οι επιχειρήσεις εγκαταλείψουν το Λονδίνο, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, θα στραφούν στη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη, και όχι στην υπόλοιπη Ευρώπη, εκτίμησε ο δήμαρχος του Λονδίνου. «Ένα κακό Brexit είναι πραγματικά μια κατάσταση στη οποία θα χάσει» όλος ο κόσμος, κατήγγειλε.

Ο Καν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες μία ημέρα πριν την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κάλεσε επίσης τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη χώρα.

«Θα είναι ένα μήνυμα καλής θέλησης (...) να δοθεί μια εγγύηση για το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη Βρετανία», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι «φυσικά καλώ την ΕΕ να κάνει το ίδιο για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν αλλού στην Ένωση».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες από χώρες της ΕΕ ζουν μόνο στο Λονδίνο, μια πόλη που ψήφισε κατά του Brexit. Ο Καν έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με τίτλο «London is open» (Το Λονδίνο είναι ανοικτό), για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι, παρά το Brexit, το Λονδίνο εξακολουθεί να θεωρεί ευπρόσδεκτους τους αλλοδαπούς και τις επιχειρήσεις.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ πρόκειται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν είδα ενδείξεις στη διάρκεια των συναντήσεών μου το πρωί και χθες ότι υπάρχει επιθυμία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τιμωρήσει τη Βρετανία ή τους πολίτες της για τη θέση που έλαβαν τον Ιούνιο», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντησή του με τον Ταγιάνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ