ΚΟΣΜΟΣ

Τερέζα Μέι: Παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν συνέπειες από το Brexit

Τερέζα Μέι: Παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν συνέπειες από το Brexit
REUTERS/Stefan Wermuth

Η αντίστροφη μέτρηση για το "διαζύγιο" έχει ξεκινήσει καθώς η επιστολή της Μέι βρίσκεται στα χέρια του Ντόναλντ Τουσκ. Με αφορμή την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων η βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ».

Στη συνέχεια, η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα "βαθιά ειδική εταιρική σχέση" μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας» είπε η πρωθυπουργός σημειώνοντας πως: «Πρόκειται για μια "ιστορική στιγμή" και δεν μπορεί πλέον να υπάρξει "πισωγύρισμα"». Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν "συνέπειες" από την αποχώρηση.

640x640

REUTERS/Yves Herman

Η πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ενώ υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και ότι θέλει να «σφυρηλατήσει» τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Η Μέι προτίθεται να προωθήσει σειρά νομοθετημάτων που θα ρυθμίζουν ειδικά θέματα που έχουν σχέση με την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την διασφάλιση της συνέχειας και της βεβαιότητας ιδιαίτερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει στην επιστολή της προς την ΕΕ. Η Μέι δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η τήρηση της διετούς προθεσμίας για την επίτευξη της συμφωνίας εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πρόκληση.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση η επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός της περιόδου των δύο ετών που έχει τεθεί για τις συνομιλίες αποχώρησης στη Συνθήκη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή με την οποία σήμανε την εκκίνηση της διαπραγματευτικής περιόδου.

«Αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας σύμπραξης ταυτόχρονα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δηλώνει η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ