ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη φάση οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ

Σε κρίσιμη φάση οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ
REUTERS/Kevin Lamarque

Η σχέση Ρωσίας – ΗΠΑ βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο που θα μπορούσε. Η Ρωσία όμως ευελπιστεί πως θα υπάρξει διάλογος στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού πάνω στα διμερή και διεθνή ζητήματα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Βαλτίνα Ματβιγιένκο.

Σχετικά με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβληθούν κυρώσεις σε μια σειρά επιχειρήσεων της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ματβιγιένκο δήλωσε πως οι κυρώσεις αυτές «δε θα επηρεάσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους».

«Πολύ χαμηλό επίπεδο, δεν υπάρχει χειρότερο, είναι μια πολύ κακή ένδειξη». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η αντιπρόεδρος τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Όσον αφορά στις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίες αναφέρουν πως οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει πως «δεν εξηγούν τίποτα και είναι ακατανόητο ποια πολιτική θα ακολουθήσουν περαιτέρω οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, η οποία έχει υπάρξει στο παρελθόν πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, ανάφερε ότι η χώρα της «ελπίζει ότι θα υπάρξει διάλογος στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, όσον αφορά τα διμερή και διεθνή ζητήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ