ΚΟΣΜΟΣ

Αθώο το τηλεφώνημα προς τον καταζητούμενο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

Αθώο το τηλεφώνημα προς τον καταζητούμενο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου
REUTERS/Murad Sezer

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν εξηγήσεις σχετικά με το τηλεφώνημα που έγινε από το αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης προς έναν ύποπτο πραξικοπηματία. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τον τουρκικό Τύπο την παραμονή της επίσκεψης του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα με ανακοίνωση στον ιστότοπό της, επιβεβαίωσε πως το τηλεφώνημα έγινε από το γενικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης στις 21 Ιουλίου (μία εβδομάδα πριν από το πραξικόπημα), σε έναν αριθμό που ανήκει στον Αντίλ Εσκούζ. Δε διευκρινίστηκε εάν μέλος του προσωπικού ή κάποιος διπλωμάτης κατάφερε να μιλήσει με τον -μάλλον- βασικό οργανωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος, Εσκούζ.

«Η τουρκική αστυνομία κάλεσε την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για να ζητήσει τη βοήθειά μας ώστε να εμποδιστεί ο Αντίλ Εκσούζ να φύγει από την Τουρκία. Τότε ανακαλέσαμε τη βίζα του και, όπως απαιτεί η αμερικανική νομοθεσία, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του για να τον ενημερώσουμε", εξήγησε η πρεσβεία που θεωρεί ότι το τηλεφώνημα αυτό δεν είναι "ύποπτο". Αντιθέτως, δείχνει "τη στενή συνεργασία των αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων επιβολής του νόμου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος».

Ο Εσκούζ είχε συλληφθεί αμέσως μετά την απόπειρα, αλλά αφέθηκε ελεύθερος τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Καταζητείται από τις τουρκικές αρχές και δίνεται και αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει στη σύλληψή του.

Η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα στο κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Μετά την 15η Ιουλίου, Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν ευθέως τις ΗΠΑ ότι συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι το οποίο διέψευσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ