ΚΟΣΜΟΣ

Yπουργός παρότρυνε τους πολίτες να καταγγέλλουν όσους δεν μιλάνε δανέζικα

Yπουργός παρότρυνε τους πολίτες να καταγγέλλουν όσους δεν μιλάνε δανέζικα
WIKIPEDIA

Να ενημερώνουν τις αρχές σχετικά με τις επιχειρήσεις ή τους εργαζόμενους που δεν μιλούν δανέζικα, διότι θα μπορούσαν να απασχολούν παράτυπους μετανάστες παρότρυνε τους συμπατριώτες της η υπουργός Ενσωμάτωσης της Δανίας Ίνερ Στόιμπεργκ.

Η υπουργός, που είναι γνωστή για την αυστηρή στάση της κατά της μετανάστευσης, αντέδρασε σε ρεπορτάζ που πρόβαλε το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 με θέμα την απασχόληση των μεταναστών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, ορκιζόμενη ότι θα ενισχύσει τη μάχη για την καταπολέμηση του φαινομένου.

«Θέλω επίσης να παροτρύνω τους Δανούς, όταν βρίσκονται για παράδειγμα σε μια πιτσαρία και έχουν την εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι παράξενο στην κουζίνα, διότι πηγαινοέρχονται από εκεί πολλοί άνθρωποι που δεν μιλάνε καθόλου δανέζικα, να επικοινωνούν οι ίδιοι με τις αρχές, διότι θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η αστυνομία μπορεί να πάει σε όλες τις κουζίνες της Δανίας» τόνισε η ίδια.

Αυτή η παρότρυνση προς τους πολίτες να υιοθετήσουν μια καταγγελτική συμπεριφορά προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που τάσσεται επίσης υπέρ της μάχης κατά της παράτυπης μετανάστευσης, όμως με άλλα μέσα.

«Αυτό δεν μπορεί να έχει κανένα όφελος, (δηλαδή) ο κύριος και η κυρία Γιένσεν (σ.σ. οποιοσδήποτε Δανός πολίτης) να κυκλοφορούν στη Δανία και να υποδύονται τους ντεντέκτιβ» δήλωσε την Πέμπτη στο TV2 ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Νταν Γιόρενσεν.

Από την άλλη χρήστες του Διαδικτύου προτίμησαν να χλευάσουν τις δηλώσεις της υπουργού κάνοντας αναρτήσεις στο Twitter με την ετικέτα #anmeldenpizzabager (#καταγγείλτεμιαπιτσαρία), όπου κατήγγειλαν την αγαπημένη τους πιτσαρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Στόιμπεργκ προβαίνει σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις. Στα μέσα Μαρτίου δημοσίευσε στο Facebook την φωτογραφία της με μια τούρτα θέλοντας να εορτάσει την 50η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση από την κυβέρνησή της.

Σύμφωνα με το TV2, εκ των 1.348 παράτυπων μεταναστών που συνέλαβε η αστυνομία της Δανίας το 2016, οι περισσότεροι ήταν Αφγανοί (11%), Νιγηριανοί (9%), Ιρακινοί (8%) και Σύροι (7%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ