ΚΟΣΜΟΣ

Google Doodle: Ποιος είναι ο οραματιστής Sergei Diaghilev (pics&vid)

Google Doodle: Ποιος είναι ο οραματιστής Sergei Diaghilev (pics&vid)
Wikipedia

Προερχόμενος από εύπορη οικογένεια της Ρωσίας ο Sergei Diaghilev κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην καλλιτεχνική ιστορία της Ρωσίας. Η Goggle τιμά τον οραματιστή κριτικό τέχνης και ιμπρεσάριο μπαλέτου με το Doodle της.

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1872 και έφυγε μόλις στα 57 του από διαβήτη. Παρ’ όλα αυτά άφησε έναν ολόκληρο «θησαυρό» πίσω του.

Υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους της εποχής του και η φήμη του, όπως και οι παραστάσεις μπαλέτου του ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο.

Ο γιός ενός συνταγματάρχη του ιππικού της Ρωσίας κατάφερε να μείνει στην ιστορία για τα δίχως προηγούμενο κοστούμια, σκηνικά αλλά και οι πρωτοποριακές συνθέσεις και χορογραφίες του.

diagi1 copy

(Wikipedia)

Μετά από τον θάνατο της μητέρας του ο πατέρας του παντρεύτηκε την Elena Valerianovna Panaeva, μια νεαρή αρτίστα, η οποία επηρέασε κατά πολύ την πορεία του. Σημαντική ήταν και η συναναστροφή του με την ομάδα The Nevsky Pickwickians κατά τα πανεπιστημιακά του χρόνια.

diagi

(Wikipedia)

Στην βασιζόμενη σε παραμύθια παράσταση Firebird, ο Sergei Diaghilev δοκίμασε κάτι διαφορετικό. Συνεργάστηκε με τον συνθέτη και μουσικό Igor Stravinsky, και συνδύασε τις μελωδίες του από το άλμπουμ «The Rite of Spring and Pulcinella», με κοστούμια και σκηνικά με την υπογραφή του Πάμπλο Πικάσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ