ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες: Έξι τραυματίες από τις συγκρούσεις έξω από το τουρκικό προξενείο

Βρυξέλλες: Έξι τραυματίες από τις συγκρούσεις έξω από το τουρκικό προξενείο
Courtesy of Firat News Agency/Handout via REUTERS

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μπροστά από το τουρκικό προξενείο στις Βρυξέλλες, μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο από τους τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο. 

Πέντε άνδρες, ηλικίας από 30 έως και 50 ετών, συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, διευκρίνισε η εισαγγελία των Βρυξελλών σε ένα δελτίο τύπου. Όλοι τους βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εφόσον αποδειχθεί η συμμετοχή τους στα επεισόδια, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φυλάκισης μεταξύ δύο μηνών και τεσσάρων ετών, αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

 1 copy

Τέσσερις εξ αυτών αναμένεται να υποβληθούν σε ανάκριση σήμερα, όμως ο πέμπτος «έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο» και θα οδηγηθεί ενώπιον των αρχών για να καταθέσει «όταν η κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει».

Μια 60χρονη γυναίκα, η οποία προσπάθησε να παρέμβει μεταξύ των αντίπαλων ομάδων, παραμένει επίσης υπό νοσηλεία σήμερα.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Πέμπτη, γύρω στις 16.00 τοπική ώρα, μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών του Τούρκου προέδρου, στην περιοχή που βρίσκονται η πρεσβεία και το προξενείο της Τουρκίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας του Βελγίου.

2 1

Ένα πλήθος 150-200 ανθρώπων συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο και άρχισαν να πετάνε κομμάτια τσιμέντου εναντίον των αυτοκινήτων που βρίσκονταν στο σημείο. Η αστυνομία αποκατάστησε την τάξη έπειτα από ένταση πολλών ωρών.

«Υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ πολλών ανθρώπων ακόμα και με τη χρήση ενός μαχαιριού και μιας μεταλλικής ράβδου» περιγράφεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η εισαγγελία.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν ενώ ο Τούρκοι που διαμένουν στο Βέλγιο προσέρχονται στις κάλπες που έχουν στηθεί στα προξενεία των Βρυξελλών και της Αμβέρσας το διάστημα 27ης Μαρτίου- 9ης Απριλίου, για να ψηφίσουν για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Σε ένα tweet ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε «με σθένος» χθες το βράδυ τα επεισόδια. Η κυβέρνηση του Βελγίου «υπόσχεται να επιδείξει μηδενική ανοχή ενώπιον των παρεκτροπών που σχετίζονται με το τουρκικό δημοψήφισμα» έγραψε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη NavBel, μια οργάνωση που αντιπροσωπεύει την κουρδική κοινότητα του Βελγίου, τα επεισόδια προκλήθηκαν από «μια ομάδα τεσσάρων Βέλγων τουρκικής υπηκοότητας που επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον Βέλγων κουρδικής υπηκοότητας που είχαν μόλις ψηφίσει για το δημοψήφισμα στην Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ