ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν υπόσχεται ειρήνη στους Κούρδους για να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα

Ο Ερντογάν υπόσχεται ειρήνη στους Κούρδους για να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα
REUTERS/Murad Sezer

Δύο εβδομάδες έχουν μείνει για το δημοψήφισμα στην Τουρκία στο οποίο οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για την υπερίσχυση των εξουσιών του τούρκου προέδρου και στο πλαίσιο εκστρατείας του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται «τα πάντα». Το Σάββατο ο Ερντογάν βρέθηξε στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ και στην ομιλία του υποσχέθηκε ακόμα και την ειρήνη για να πείσει τους Κούρδους να ψηφίσουν «ναι» στις κάλπες.

«Οι υποστηρικτές του ΡΚΚ διαρκώς διακηρύσσουν ‘ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη’. Όμως τα κενά λόγια μπορούν να φέρουν ειρήνη; Μπορεί να υπάρξει ειρήνη με εκείνους που κινούνται παντού φέροντας όπλα στα χέρια τους;», τόνισε από το βήμα ο Ερντογάν ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που ανέμιζαν σημαίες της Τουρκίας, σημειώνοντας πως: «εμείς είμαστε οι φύλακες της ειρήνης, οι φρουροί των ελευθεριών». Στην ομιλία του συνέχισε λέγοντας:

640x640 2

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνδιαλεχθούμε, να συμβαδίσουμε με όποιον έχει κάτι να πει, ή διαθέτει ένα σχέδιο. Αλλά έχουμε έναν όρο. Δεν θα υπάρχουν όπλα στα χέρια τους.

REUTERS/Murad Sezer

Ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει πως η χώρα έχει ανάγκη από μία στιβαρή προεδρική εξουσία, ώστε να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί που οι εύθραυστες κυβερνητικές συμμαχίες είχαν προκαλέσει στο παρελθόν. Οι επικριτές του από την άλλη επικαλούμενοι τα αυταρχικά του ένστικτα, του αντιτείνουν ότι έχει προβεί σε συλλήψεις, απολύσεις, ή έθεσε σε αργία 100,000 καθηγητές, δημοσίους υπαλλήλους, δικαστές και δημοσιογράφους έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ