ΚΟΣΜΟΣ

Νέες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στη Μόσχα - Πάνω από 20 συλλήψεις (pics)

Νέες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στη Μόσχα - Πάνω από 20 συλλήψεις (pics)
REUTERS/Maxim Shemetov

Περισσότεροι από 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια νέων διαδηλώσεων στη Μόσχα την Κυριακή. Η συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με τις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας όταν εκατοντάδες διαδηλωτές, περιλαμβανομένου του γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, συνελήφθησαν καθώς βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς και ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αξιωματούχοι με πολιτική περιβολή και αστυνομικοί συνέλαβαν 20 ως 30 ανθρώπους στο κέντρο της Μόσχας, οι οποίοι προσπαθούσαν να οργανώσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το Κρεμλίνο, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται την αστυνομία, 29 άνθρωποι συνελήφθησαν για «διατάραξη της δημόσιας τάξης».

640x640 8

REUTERS/Maxim Shemetov

Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας, σημαντικά λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που θεωρείται ότι σημειώθηκαν οι πολυπληθέστερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έπειτα από εκείνες της περιόδου 2011/2012. Οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιούνται ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία.

Πριν από τις σημερινές διαδηλώσεις οι ρωσικές αρχές είχαν μπλοκάρει την είσοδο χρηστών σε πολλές ιστοσελίδες που προωθούσαν μια "προγραμματισμένη, παράνομη αντικυβερνητική διαδήλωση" -όπως την χαρακτήρισαν- στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας ή κοντά σε αυτήν.

640x640 10

REUTERS/Maxim Shemetov

Οι διοργανωτές της πορείας υποστηρίζουν ότι είναι «νέοι άνθρωποι και απλοί φοιτητές από τη Μόσχα» και δεν συνδέονται με κανένα τρόπο με τον Ναβάλνι, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ημερών για τον ρόλο του στην διοργάνωση των διαδηλώσεων της 26ης Μαρτίου.

640x640 11

REUTERS/Maxim Shemetov

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 17χρονος μαθητής, ο Ρόμαν Σινγκάρκιν, ο πατέρας του οποίου είναι πρώην βουλευτής και υποστηρικτής του προέδρου Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ