ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι ο Ερντογάν είχε «υπό έλεγχο» το πραξικόπημα

Κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι ο Ερντογάν είχε «υπό έλεγχο» το πραξικόπημα
REUTERS / STRINGER

Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία μία δήλωση αναφορικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έρχεται να ταράξει τα νερά στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υπό έλεγχο το πραξικόπημα, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε και «φάρσα».

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τόνισε ότι οι αρχές είχαν εξ αρχής υπό έλεγχο την κατάσταση και υποστήριξε ότι 180 πρόσωπα που εργάζονται σε δημόσιους οργανισμούς είχαν λάβει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα για να προετοιμάσουν το πραξικόπημα και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στη διάθεσή τους έναν κατάλογο με τα ονόματά τους.

AXlIiBkx

(Πηγή: Twitter, @kilicdarogluk)

«Αν αυτός ο κατάλογος παραμείνει κρυφός, αυτό θα υπονοεί πως ό,τι συνέβη στις 15 Ιουλίου ήταν ένα πραξικόπημα υπό έλεγχο. Οι αρχές είχαν εκ των προτέρων πληροφορίες για το πραξικόπημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV ενώ πρόσθεσε ότι έχει ετοιμάσει έναν «ειδικό φάκελο» για την υπόθεση, που αποδεικνύει τα λεγόμενά του.

Οργή Ερντογάν

Έντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα λεγόμενα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Αν έχεις έναν φάκελο, να τον δώσεις στη δημοσιότητα» είπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ενόψει του δημοψηφίσματος και συμπλήρωσε:

Όσα λέει δεν είναι παρά μόνο χοντρά ψέματα.

2017 04 03T113955Z 1897466405 LR1ED430WE8SV RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM

(Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου του CHP «προσβολή» στη μνήμη των περίπου 250 Τούρκων που σκοτώθηκαν τη νύχτα του πραξικοπήματος».

«Τι εννοείς όταν λες πραξικόπημα υπό έλεγχο; Δεν είναι αυτό προσβολή στους μάρτυρες και τους ήρωες; Θα πρέπει να δώσεις αποδείξεις για αυτούς τους ισχυρισμούς» επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ