ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Μητέρα ξύρισε τα μαλλιά της κόρης της επειδή δεν ήθελε να φορέσει μαντίλα

Ιταλία: Μητέρα ξύρισε τα μαλλιά της κόρης της επειδή δεν ήθελε να φορέσει μαντίλα
REUTERS/Francois Lenoir

Μια 14χρονη κοπέλα κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα στην καθηγήτριά της ότι η μητέρα της, της ξύρισε τα μαλλιά ως τιμωρία, επειδή αρνήθηκε να φορέσει την ισλαμική μαντίλα

Το περιστατικό έφτασε έως το δικαστήριο ανηλίκων στην Μπολόνια, το οποίο και αποφάσισε να επικυρώσει την απομάκρυνση της νεαρής από την οικογένειά της.

Η δεκατετράχρονη βρίσκεται τώρα σε ειδική κοινότητα για ανήλικα και οι πρώτες που κινητοποιήθηκαν για την προστασία των δικαιωμάτων της, ήταν οι αρμόδιες κοινωνικές λειτουργοί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το όλο θέμα έλαβε σημαντικές διαστάσεις στην Ιταλία, με κύριο ερώτημα αν στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπερισχύει, πάντα, η ελευθερία επιλογής του κάθε ατόμου και μέχρι ποιού σημείου μπορεί να φθάνει η θρησκευτική παράδοση και οι επιλογές και επιβολές της κάθε οικογένειας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαστών τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης επιλογής του κάθε πολίτη, ιταλικής η ξένης καταγωγής, για το πώς πρέπει να ντύνεται και αν επιθυμεί να τηρεί την θρησκευτική παράδοση. Οι διάφορες κοινότητες μουσουλμάνων μεταναστών, όμως, εμφανίστηκαν διχασμένες.

Πολλά μέλη τους καταδίκασαν την απόφαση της μητέρας της συγκεκριμένης κοπέλας να της ξυρίσει το κεφάλι για να την τιμωρήσει, αλλά, συγχρόνως, θεώρησαν ορθό το πιεστικό αίτημα της οικογένειάς της να φορά μαντίλα κατά τις εξόδους της από το σπίτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ