ΚΟΣΜΟΣ

Στις επιπτώσεις των διαφωνιών Ελλάδας και πιστωτών εστιάζουν Süddeutsche Zeitung και Handelsblatt

Στις επιπτώσεις των διαφωνιών Ελλάδας και πιστωτών εστιάζουν Süddeutsche Zeitung και Handelsblatt
EUROKINISSI

Δύο μέρες πριν το Eurogroup της Παρασκευής οξύνεται η αντιπαράθεση με την Ελλάδα, με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung στις οικονομικές της σελίδες σε άρθρο με τίτλο «Διαφωνίες για την Ελλάδα». 

Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει:

«Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών ακόμα να συμφωνήσουν οι πιστωτές για τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Το βασικό ερώτημα είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ισχύσει ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, που συμφωνήθηκε για το 2018, αλλά και ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για να επιτευχθεί. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τέσσερις θεσμοί για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η δεύτερη αξιολόγηση»...

Στο μεταξύ οι δανειστές αυξάνουν την πίεση προς την Αθήνα. «Υπάρχει κλίμα ανησυχίας, δηλώνει υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος. Αν και για την τρέχουσα και επόμενη χρονιά οι προγνώσεις για την ανάπτυξη είναι θετικές, μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επανεξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία, που καθορίζουν την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος».

Handelsblatt: «Η Αθήνα συνομιλεί με τους δανειστές»

«Η Αθήνα συνομιλεί με τους δανειστές» είναι ο τίτλος άρθρου στην διαδικτυακή Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ παρατηρεί: «Ο χρόνος πιέζει. Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ σε διάφορους πιστωτές. Η Αθήνα όμως δεν διαθέτει τα χρήματα. Το ζήτημα της Ελλάδας θα απασχολήσει το επόμενο Eurogroup, την Παρασκευή στη Μάλτα. Οι διεθνείς δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση περαιτέρω μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ζητούμενο είναι κυρίως η μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ το χρόνο. Επιπλέον οι πιστωτές ζητούν και άλλες περικοπές στις συντάξεις. Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, 4.000 συνταξιούχοι διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι ότι λαμβάνουν πλέον μόνο μια ελεημοσύνη. Ένα ακόμα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις είναι οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση. Οι ευρωπαίοι δανειστές απορρίπτουν ωστόσο το αίτημα του Ταμείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ