ΚΟΣΜΟΣ

Στους 290 οι νεκροί στην Κολομβία από τις καταρρακτώδεις βροχές (pics&vid)

Στους 290 οι νεκροί στην Κολομβία από τις καταρρακτώδεις βροχές (pics&vid)
REUTERS/Jaime Saldarriaga

Στους 290 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την τεράστια κατολίσθηση που κατέστρεψε την πόλη Μοκόα στη Κολομβία, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν στην περιοχή των Άνδεων στη βορειοδυτική Νότια Αμερική, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως 186 σοροί έχουν ήδη ταυτοποιηθεί. Προηγούμενος απολογισμός που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος έκανε λόγο για 273 νεκρούς και 262 τραυματίες.

640x640 4

REUTERS/Jaime Saldarriaga

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Λουίς Κάρλος Βιγιέγας, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την ανοικοδόμηση της Μοκόα, περίπου 2.800 άνθρωποι, δηλ. 500 έως 600 οικογένειες, φιλοξενήθηκαν σε έξι κέντρα.

Όμως η κατολίσθηση λάσπης επηρέασε συνολικά περίπου 45.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό που έκανε επίσης λόγο τη Δευτέρα για 220 αγνοούμενους. Η Μοκόα και τα περίχωρά της αριθμούν περίπου 70.000 κατοίκους. Οι συνοικίες που επλήγησαν περισσότερο από την κατολίσθηση λάσπης κατοικούνται από φτωχούς ανθρώπους οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας του συνεχιζόμενου εδώ και δεκαετίες πολέμου ανάμεσα στην Μπογκοτά και στους αντάρτες.

640x640 1

REUTERS/Jaime Saldarriaga

Οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν την έναρξη έρευνας προκειμένου να προσδιορισθεί ποια «προληπτικά ή διορθωτικά μέτρα» θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή. Η λαφυραγωγία πάντως έχει γίνει πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές της πόλης.

640x640 5

REUTERS/Jaime Saldarriaga

Τοπικές προσωπικότητες άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να αναπτύξει περισσότερους αστυνομικούς και στρατιώτες ώστε να ασφαλίσουν την περιοχή και να εμποδίσουν τη λαφυραγωγία εγκαταλελειμμένων σπιτιών.

«Ό,τι δεν σκόρπισε η λάσπη, το πήραν οι κλέφτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Λούις Φερνάντες, 33 ετών, κάτοικος της συνοικίας Σαν Μιγκέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ