ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στην Αργεντινή - Σοβαρά επεισόδια σε συγκεντρώσεις κατά της λιτότητας (pics)

Χάος στην Αργεντινή - Σοβαρά επεισόδια σε συγκεντρώσεις κατά της λιτότητας (pics)
REUTERS/Martin Acosta

Ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την μέτρα λιτότητας και αστυνομικών δυνάμεων ξέσπασαν την Πέμπτη στην Αργεντινή, στα πλαίσια της πρώτης γενικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Μαουρίσιο Μάκρι, πριν από 16 μήνες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν νερό υπό πίεση και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που είχαν αποκλείσει τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Reuters. Στο Μπουένος Άιρες οι συνήθως πολύβουοι δρόμοι ήταν μισοάδειοι ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά.

640x640 2 copy
640x640 4 copy

Οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, εκπαιδευτικοί, εργάτες εργοστασίων και εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, αλλά και τελωνειακοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

«Δεν υπάρχουν τελωνειακοί εδώ κι έτσι δεν θα γίνουν εισαγωγές ή εξαγωγές σήμερα», εξήγησε ο Γκιγιέρμο Βάντε, ο διευθυντής του εμπορικού επιμελητηρίου στο Ροσάριο.

640x640 5

Σημειώνεται πως ο Μάκρι ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2015. Μεταξύ άλλων, προχώρησε σε περικοπές των κρατικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη ο λογαριασμός για τη θέρμανση των νοικοκυριών.

640x640 6

Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τον πληθωρισμό ο οποίος πέρσι ανερχόταν στο 40% ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 20%.

640x640 7

«Η κατάσταση είναι δραματική», είπε ο Χούλιο Πιουμάτο, ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. «Ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται η φτώχεια. Χρειάζεται κατεπειγόντως λήψη μέτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ένας στους τρεις Αργεντίνους είναι φτωχός», εξήγησε.

(Φωτογραφίες: REUTERS/Martin Acosta)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ