ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Ψηφίστηκε ο νόμος για την αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950

Κύπρος: Ψηφίστηκε ο νόμος για την αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Έπειτα από τετράωρη συνεδρίαση, η οποία σημαδεύτηκε σε κάποιο σημείο από ένταση και μικροεπεισόδια, η κυπριακή Βουλή, με 30 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά, ψήφισε την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων στα σχολεία θα έχει το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο νέος νόμος τροποποιεί τον προηγούμενο, ο οποίος έδινε την αρμοδιότητα στη Βουλή.

Η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από τον ΔΗΣΥ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος, εκτός από δύο και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων. Απουσίαζαν έξι βουλευτές.

Την προηγούμενη απόφαση, με την οποία καθοριζόταν αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950, είχε χρησιμοποιήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αποχωρώντας τον Φεβρουάριο από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μετά τη σημερινή εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τρίτη.

Νωρίτερα, ένταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε σε «μειοδότες». Αντέδρασε το ΑΚΕΛ, το οποίο ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, να καλέσει το βουλευτή να αποσύρει τον χαρακτηρισμό, ενώ αποχώρησε από την αίθουσα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ.

Πολίτες που ήταν στα θεωρεία ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση και με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ. Σε κάποια στιγμή, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ κατευθύνθηκε προς τα έδρανα του ΑΚΕΛ, ζητώντας το λόγο από βουλευτή του ΑΚΕΛ, υποστηρίζοντας ότι τον αποκάλεσε «αλήτη».

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τη φρουρά της Βουλής να οδηγήσει εκτός αίθουσας όλους τους πολίτες και διέκοψε για δέκα λεπτά τη συνεδρίαση. Όταν επανήλθε η τάξη, η συνεδρίαση επαναλήφθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ