ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Στοκχόλμη: Ο Ουζμπέκος φέρεται να είναι ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού

Επίθεση Στοκχόλμη: Ο Ουζμπέκος φέρεται να είναι ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού
REUTERS/ TT NEWS AGENCY

Ο άνδρας που συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής σε σχέση με την επίθεση με φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης, στη Σουηδία, πιστεύεται ότι είναι ο οδηγός του οχήματος, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία το πρωί του Σαββάτου.

"Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης της επίθεσης. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως δράστης ... σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ και πρόσθεσε: "Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος".

Ο άνδρας εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες, και αργότερα συνελήφθη ως ύποπτος για διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας.

Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

DRASTIS

Reuters

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη αργότερα το βράδυ σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή "σχέση" μεταξύ των δύο ανδρών.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο τρόπος που έγινε η επίθεση θυμίζει τον επιχειρησιακό τρόπο των επιθέσεων στη Νίκαια, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο: Ένα φορτηγό αρχίζει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, πέφτει πάνω σε πεζούς στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης σκορπίζοντας το θάνατο και στη συνέχεια προσκρούει σε ένα εμπορικό κατάστημα. Οι άνθρωποι πανικόβλητοι τρέχουν να σωθούν, ενώ ακρωτηριασμένα πτώματα κείτονται στην άσφαλτο.

FORTIGO

Reuters

Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, είναι 4 νεκροί και 15 τραυματίες, μεταξύ τους αρκετά παιδιά. Εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στη Στοκχόλμη μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

PTOMATA

Reuters

"Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης"

"Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης", είναι ο τίτλος της εφημερίδας Dagens Nyheter του Σαββάτου, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία απομάκρυνε το φορτηγό από το σημείο της τραγωδίας.

"Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. “Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση", πρόσθεσε. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επέστρεψε εσπευσμένα στη Στοκχόλμη και κατέθεσε το βράδυ ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο σημείο της τραγωδίας.

ASTYNOMIA

Reuters

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. "Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία".

Η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη

Για τον Μάγνους Ράνστορπ, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Μελετών ασύμμετρων απειλών του Κολεγίου της Σουηδικής Εθνικής Άμυνας (CATS), η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη. "Ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών επαναλάμβαναν ένα τέτοιο σενάριο εδώ και μήνες. Απλά δεν ξέραμε πότε θα συμβεί", είπε στο AFP.

Η Σουηδία ήταν στόχος επίθεσης μόνο μία φορά, όταν τον Δεκέμβριο του 2010 ένας άνδρας έκανε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον ίδιο πεζόδρομο της Στοκχόλμης προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό περαστικών.

LOYLOYDIA

Reuters

Όπως έπειτα από άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, ο δήμος του Παρισιού έσβησε τα φώτα του Πύργου του Άιφελ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σαν έναν φόρο τιμής προς τα θύματα.

Η πλέον αιματηρή επίθεση με φορτηγό στην Ευρώπη είναι αυτή στη Νίκαια, στις 14 Ιουλίου του 2016, όταν ένας άνδρας σκότωσε 86 ανθρώπους ρίχνοντας το φορτηγό που οδηγούσε μέσα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ