ΚΟΣΜΟΣ

Στοκχόλμη: Βαρύ πένθος και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων (pics)

Στοκχόλμη: Βαρύ πένθος και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων (pics)
REUTERS/Philip O'Connor

Χιλιάδες Σουηδοί συγκεντρώνονται στη Στοκχόλμη για να δείξουν την ενότητά τους απέναντι στη βία και την τρομοκρατία, δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση με φορτηγό στην καρδιά της πρωτεύουσας. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ο ύποπτος ως δράστης, ένας 39χρονος Ουζμπέκος, κρατείται.

Ανάστατοι από την επίθεση που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων το απόγευμα της Παρασκευής, οι κάτοικοι της Στοκχόλμης ανακοίνωσαν την κινητοποίηση στο Facebook, οργανώνοντας μια "διαδήλωση για την αγάπη" από τις 14:00 (τοπική ώρα/15.00 ώρα Ελλάδας) κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

SOYHDIA 2

(TT News Agency/Jonas Ekstromer/via REUTERS)

Η Σουηδία προσπαθεί να συνέλθει από την "τρομοκρατική ενέργεια" - όπως την χαρακτηρίζουν οι αρχές - της οποίας τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα. Ο επιχειρησιακός τρόπος, ωστόσο, παραπέμπει έντονα στις επιθέσεις της Νίκαιας στη νοτιοανατολική Γαλλία, του Βερολίνου και του Λονδίνου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το Σάββατο, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα λίγα στοιχεία για τον ύποπτο ως δράστη, τον οποίο συνέλαβε το βράδυ της Παρασκευής και έθεσε υπό κράτηση. Είπε ότι πρόκειται για έναν 39χρονο Ουζμπέκο, ήδη γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του. Ο άνδρας αυτός πιστεύεται ότι οδήγησε με ταχύτητα το κλεμμένο φορτηγό κατά μήκος του Ντροτινγκάταν, του πιο πολυσύχναστου πεζόδρομου της πρωτεύουσας, χτυπώντας τον κόσμο πριν σφηνώσει το όχημα στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος.

"Τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε τον λάθος άνθρωπο. Αντίθετα, οι υποψίες μας ενισχύθηκαν", δήλωσε χθες ο διευθυντής της σουηδικής αστυνομίας, Νταν Ελίασον. Στην καμπίνα του φορτηγού, η αστυνομία βρήκε έναν ύποπτο μηχανισμό.

"Δεν μπορούμε να πούμε τι είναι επί του παρόντος, αν είναι βόμβα ή εύφλεκτος μηχανισμός", πρόσθεσε.

SOUHDIA 3

(TT News Agency/Jonas Ekstromer/via REUTERS)

Θρήνος, συγκίνηση και λίγα λουλούδια...

Η επίθεση έχει συγκλονίσει τη σκανδιναβική χώρα, η οποία καμαρώνει για την ανοικτή και ανεκτική κοινωνία της.
Ο κόσμος συγκεντρώνεται κατά μήκος της μπάρας ασφαλείας κοντά στο σημείο της τραγωδίας, αφήνοντας λουλούδια. Απλοί πολίτες αφήνουν λουλούδια και πάνω σε περιπολικά της αστυνομίας.

"Κατά κάποιο τρόπο, αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω. Έρχομαι για να τιμήσω τα θύματα και την κοινωνία στην οποία ζούμε", δήλωσε ο 40χρονος Γιόχαν.

Οι σημαίες είναι μεσίστιες στα δημόσια κτίρια. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, που αποφάσισε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, ανακοίνωσε την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα αύριο στις 12.00 (τοπική ώρα). "Σήμερα όλη Σουηδία πενθεί αλλά αυτό θα το ξεπεράσουμε μαζί", δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες μόλις άφησε λουλούδια μπροστά από το μεγάλο κατάστημα, όπου το φορτηγό τερμάτισε τη φονική του πορεία.

SOYDIA 4

REUTERS/Philip O'Connor

"Το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος, οι μεν για τους δε, δείχνει τη δύναμη της κοινωνίας μας. Τόσοι πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας θέλουν να είναι χρήσιμοι, πολλοί περισσότεροι από αυτούς που θέλουν να μας βλάψουν", δήλωσε σε μια σπάνια ομιλία του ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄Γουσταύος, ο οποίος διέκοψε το ταξίδι του στη Βραζιλία.

Η Σουηδία είχε αποτελέσει στο παρελθόν στόχο επίθεσης μια φορά. Τον Δεκέμβριο του 2010, ένας άνδρας είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον ίδιο δρόμο της Στοκχόλμης αλλά είχε προκαλέσει τον ελαφρύ τραυματισμό ορισμένων περαστικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ