ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εμπρηστικές βόμβες στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, μετά τα χημικά

Συρία: Εμπρηστικές βόμβες στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, μετά τα χημικά
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Ammar Abdullah

Λίγες μόλις ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση με χημικά, συριακά ή ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έριξαν εμπρηστικές βόμβες σε περιοχές των επαρχιών Ιντλίμπ και Χάμα, όπως μεταδίδουν ακτιβιστές καθώς και μια οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας.

Υπάρχει σύγχυση ωστόσο για την ταυτότητα της νέας αυτής επίθεσης καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Συρίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, υποστήριξε πάντως ότι τα ρωσικά τζετ χρησιμοποίησαν θερμίτη, μια εμπρηστική ουσία, στις βόμβες που έριξαν στις πόλεις Σαρακέμπ του Ιντλίμπ και αλ Λαταμέναχ της Χάμα, νοτιότερα, το Σάββατο και την Κυριακή.

Από την άλλη, ένας εργαζόμενος σε υπηρεσία διάσωσης από το Σαρακέμπ είπε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες φωσφόρου αλλά ο ίδιος δεν είχε ακούσει να γίνεται χρήση θερμίτη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η χρήση φωσφόρου δεν αποτελεί νέα εξέλιξη. «Είναι φυσιολογικό, τις χρησιμοποιούν συχνά» είπε ο Λάιτ Αμπντάλα, μέλος των Λευκών Κρανών, μια οργάνωσης διάσωσης που δρα σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Ακόμη, το Συριακό Παρατηρητήριο υποστήριξε ότι βόμβες θερμίτη χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τη συριακή κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2016.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους τόμαχοκ μια αεροπορική βάση στη δυτική Συρία. Αυτή η πυραυλική επίθεση ήταν ουσιαστικά η "απάντηση" της Ουάσινγκτον στην επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαν Σεϊχούν.

Ωστόσο, η Δαμασκός επιμένει και αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικές ουσίες και ότι ευθύνεται για αυτήν την επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ