ΚΟΣΜΟΣ

Αποφυλακίστηκε ο αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι

Αποφυλακίστηκε ο αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι
REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 27 Μαρτίου με την κατηγορία της "αντίστασης κατά της αρχής", αλλά και επειδή διοργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς στη Ρωσία στις 26 Μαρτίου, αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα.

«Τον μετέφεραν στο κέντρο κράτησης και αφέθηκε ελεύθερος στις 14.28. Βγήκε και τώρα κατευθύνεται προς το σπίτι του» έκανε γνωστό η γραμματέας τύπου του Ναβάλνι, σύμφωνα με το Interfax.

Λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση του, ο Ναβάλνι είναι έτοιμος να συνεχίσει την προεκλογική του καμπάνια για την προεδρία και προτίθεται να παραστεί στα εγκαινία των γραφείων του στις πόλεις Τιουμέν και Τσελιάμπινσκ στις 14-15 Απριλίου.

640x640 13

REUTERS/Maxim Shemetov

Η σύλληψη του Ναβάλνι απασχόλησε τον διεθνή τύπο, ο οποίος αφιέρωσε εκτενή άρθρα στον Ρώσο πολιτικό ακτιβιστή. Η ιταλική εφημερίδα La Stampa και τη γαλλική ιστοσελίδα Challenge’s είχαν γράψει ότι ο Ναβάλνι «παραμένει ακόμα ο μοναδικός στη Ρωσία ο οποίος μπορεί να κατεβάσει χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους και να πραγματοποιήσει online εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης, παίρνοντας εκατομμύρια κλικ».

Μερικοί λένε ότι είναι Αμερικανός πράκτορας, άλλοι ότι είναι μαριονέτα των ολιγαρχών, ή ακόμα και του Κρεμλίνου, μία δημιουργία του καθεστώτος.

Σύμφωνα με μία φήμη όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προφέρει ποτέ το όνομά του, νιώθοντας ότι αποτελεί απειλή για την εξουσία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ