ΚΟΣΜΟΣ

Συριακό Παρατηρητήριο: Η συριακή Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε και πάλι βαρέλια με εκρηκτικά

Συριακό Παρατηρητήριο: Η συριακή Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε και πάλι βαρέλια με εκρηκτικά
REUTERS/Ammar Abdullah

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι συριακά αεροπλάνα έριξαν σήμερα βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά εναντίον ανταρτοκρατούμενων περιοχών στην επαρχία Χάμα, μία ημέρα αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η χρήση τους ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα αμερικανική επέμβαση στη Συρία.

Πηγή του συριακού στρατού διέψευσε τις πληροφορίες του Παρατηρητηρίου και επεσήμανε ότι ο στρατός δεν χρησιμοποίησε βαρέλια με εκρηκτικά. «Δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα βαρέλια και δεν υπάρχουν στον Συριακό Αραβικό Στρατό», ανέφερε η πηγή.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις σε όλη της Συρία «δεν θα σταματήσουν».

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι «ένας αριθμός» βαρελιών γεμάτων με εκρηκτικά ερίφθησαν στις πόλεις Τάιμπατ αλ Ιμάμ και Σόραν, βόρεια της πόλης Χάμα, σε μια περιοχή όπου Σύροι αντάρτες με επικεφαλής τζιχαντιστικές ομάδες εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, δήλωσε ότι ο αριθμός των βαρελιών γεμάτα με εκρηκτικά που έριξε η συριακή Πολεμική Αεροπορία ήταν σχετικά μικρός. Ερευνητές του ΟΗΕ έχουν καταγράψει τακτική χρήση των βομβών αυτών στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ επεσήμανε χθες Δευτέρα ότι τα βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά, όπως και τα χημικά όπλα, κάνουν «μωρά και παιδιά» να υποφέρουν. «Αν ρίξεις χημικά σε ένα μωρό, αν ρίξεις βαρέλια με εκρηκτικά εναντίον αθώων ανθρώπων (...) θα λάβεις απάντηση από αυτό τον πρόεδρο», τόνισε ο Σπάισερ, αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ