ΚΟΣΜΟΣ

Όταν η τέχνη συναντά την παράδοση

Όταν η τέχνη συναντά την παράδοση
REUTERS/Antonio Bronic

Τι γίνεται όταν η παράδοση συναντά την τέχνη; Αν η απάντηση στο ερώτημα είναι οι δημιουργίες των καλλιτεχνών που κοσμούν τον προαύλιο χώρο εκκλησιών σε Ουκρανία και Κροατία τότε μιλάμε για αριστουργήματα.

Ούτε 1 ούτε 2 αλλά 580 αυγά διαφόρων μεγεθών ζωγράφισαν καλλιτέχνες στην Ουκρανία.

Η πλατεία έξω από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στο Κίεβο με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα, έγινε ο εκθεσιακός τους χώρος.

Τα αυγά-έργα τέχνης έχουν τοποθετηθεί πάνω σε τρίποδα τα οποία μοιάζουν με φύλλα.


Το εύρος της θεματολογίας είναι μεγάλο. Από ανοιξιάτικα γεμάτα με λουλούδια κάθε είδους, πασχαλινά με κόκορες και λαγουδάκια, θρησκευτικά με αγιογραφίες, μέχρι αυγά με γεωμετρικά σχήματα, ψηφιδωτά με πλαστικά μικρά άνθη άλλα με ζωγραφιές δράκων και για τους πιο...τολμηρούς αυγά με σκελετούς και νεκροκεφαλές.

Τα πιο μικρά κατά κύρια βάση όσα είναι στο μέγεθος του αληθινού αυγού μιας κότας είναι ντυμένα με πλεκτά, στολισμένα με κορδέλες, φούντες και φτερά.

Οι επισκέπτες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα και φυσικά οι selfies δίπλα στα αυγά-έργα τέχνης δίνουν και παίρνουν.

Κροατία

Ένα πάρκο έργων τέχνης έχει δημιουργηθεί στην πόλη Κοπρίβνιτσα της Κροατίας.

Τη θέση του καμβά έχουν πάρει αυγά από πολυεστέρα ύψους δύο μέτρων.

Σε όλα τα έργα βλέπει κανείς αναπαραστάσεις από την καθημερινότητα στην ύπαιθρο και τις αγροτικές δουλειές.

Οι ζωγραφιές πάνω στα γιγαντιαία συνθετικά αυγά τείνουν να γίνουν παράδοση καθώς εδώ και δέκα χρόνια κοσμούν πολλές κεντρικές πλατείες της Κροατίας κατά την διάρκεια του Πάσχα.

Η καρδιά όμως των εκδηλώσεων χτυπά στην Κοπρίβνιτσα. Άλλωστε εκεί είναι και τα εργαστήρια των καλλιτεχνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ