ΚΟΣΜΟΣ

Η συμβουλή του Γερμανού ΥΠΕΞ στις βαλκανικές χώρες για να μπουν στην Ε.Ε.

Η συμβουλή του Γερμανού ΥΠΕΞ στις βαλκανικές χώρες για να μπουν στην Ε.Ε.
REUTERS/ MAX ROSSI

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την Μ. Τετάρτη ότι οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να εργασθούν για να υπερβούν μακροχρόνιες διαιρέσεις, αν θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γκάμπριελ πρόκειται να συναντηθεί με ηγέτες στη Σερβία και στο Κόσοβο κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα στην περιοχή ως υπουργός Εξωτερικών. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας θα επισκεφθεί την Αλβανία.

«Θα διαβεβαιώσω τους συνομιλητές μου: 'Ο δρόμος προς την ΕΕ παραμένει ανοικτός, αν επιλέξετε τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο αντί για τη διαίρεση και τη στασιμότητα'», ανέφερε ο Γκάμπριελ σε δήλωση που εξέδωσε.

Τα τραύματα του παρελθόντος εξακολουθούν να τροφοδοτούν εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε ακόμα, επισημαίνοντας ότι έχουν επίσης πραγματοποιηθεί αξιοσημείωτες πρόοδοι τα τελευταία χρόνια στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις χώρες στην περιοχή σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και καθώς κινούνται προς τη σταθερότητα και την ευημερία», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς πριν ταξιδέψει στο Κόσοβο, όπου θα συναντηθεί με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Ισά Μουστάφα και τον υπουργό Εξωτερικών Εμβέρ Χοτζάι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ