ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Κιμ κάτσε φρόνιμα» - Νέες απειλές από τη Βόρεια Κορέα

Ντόναλντ Τραμπ: «Κιμ κάτσε φρόνιμα» - Νέες απειλές από τη Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν του συνέστησε να «καθίσει φρόνιμα», σε μια χρονική περίοδο όπου οι ΗΠΑ υψώνουν τους τόνους απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ με αφορμή τα προγράμματα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

«Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον Κιμ Γιονγκ Ουν;» ρώτησε ένας δημοσιογράφος τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, που συμμετείχε στο πασχαλινό κυνήγι των αυγών στους κήπους του Λευκού Οίκου.

«Να κάθεται φρόνιμα» του απάντησε ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει «σε οποιουδήποτε τύπου πόλεμο» τον οποίο θα ξεκινήσουν οι ΗΠΑ, όπως προειδοποίησε ο πρεσβευτής της Πιονγκγιάνγκ στα Ηνωμένα Έθνη.

«Εάν οι ΗΠΑ τολμήσουν να επιλέξουν τη στρατιωτική δράση (...), η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιουδήποτε τύπου πόλεμο, τον οποίο θα επιδιώξουν οι ΗΠΑ» τόνισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Κιμ Ιν Ριονγκ.

Η Β. Κορέα θα πρέπει να διεξάγει δοκιμές πυραύλων σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση

Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να δοκιμάζει πυραύλους, παρά τη διεθνή καταδίκη και την αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο BBC.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Han Song-Ryol δήλωσε στο BBC και στον δημοσιογράφο John Sudworth ότι η Βόρεια Κορέα «Θα πρέπει να διεξάγει περισσότερες δοκιμές πυραύλων σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι αν οι ΗΠΑ αναλάβουν δράσητο αποτέλεσμα θα είναι ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πένς προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα να μην «δοκιμάσει» τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η εποχή της «στρατηγικής επιμονής» έχει τελειώσει.

Ο Μάικ Πενς έφθασε στη Σεούλ, την Κυριακή, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Οι εντάσεις έχουν κλιμάκωση με το θερμόμετρο να ανεβαίνει τόσο από τη Βόρεια Κορέα όσο και από τις ΗΠΑ. Ο Πένς συμπλήρωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα πρέπει να δοκιμάσει τα όρια του προέδρου Τραμπ.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο κόσμος είδε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του προέδρου στις δράσεις που αναλαμβάνονται στη Συρία και το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Πενς.

«Η Βόρεια Κορέα θα κάνει καλά να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ο Πενς επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τη Νότια Κορέα, λέγοντας: «Είμαστε μαζί σας 100%»

Σε συνέντευξη Τύπου, στα Ηνωμένα Έθνη, τη Δευτέρα, ο αντιπρόσωπος της Βόρειας Κορέας καταδίκασε τις επιθέσεις πυραύλων των ΗΠΑ στη Συρία, μετά από μια ύποπτη, όπως είπε, χημική επίθεση από την κυβέρνηση.

Ο Κιμ Ιν Ριονγκ τόνισε ότι οι ΗΠΑ «παρεμποδίζουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα επιμένοντας σε μια γκανγκστερική λογική"

Το Σάββατο, η Βόρεια Κορέα έκανε μια επίδειξη δυνατοτήτων σε μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 105ης επετείου από τη γέννηση του ιδρυτή προέδρου, θεμελιωτή του καθεστώτος, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Κανονικά αναμενόταν να πραγματοποιήσει την έκτη πυρηνική δοκιμή. Αντ 'αυτού, εκτόξευσε έναν πύραυλο που εξερράγη μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι πυρηνικές δοκιμές έχουν απαγορευτεί από τον ΟΗΕ αλλά η Β. Κορέα έχει παραβλέψει κατ΄ επανάληψη αυτές τις κυρώσεις.

Στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να μπορέσει να βάλει μια πυρηνική κεφαλή σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που να μπορεί να φτάσει στόχους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ υποστήριξε ότι έχει κάνει μικρογραφίες πυρηνικών κεφαλών για χρήση σε βλήματα, αν και οι ειδικοί έχουν αμφιβολίες λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ