ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανοί βουλευτές ζητούν την αφαίρεση της υπηκοότητας από την Άσμα αλ Άσαντ

Βρετανοί βουλευτές ζητούν την αφαίρεση της υπηκοότητας από την Άσμα αλ Άσαντ
Reuters

Ενοχλημένοι με την Πρώτη Κυρία της Συρίας εμφανίζονται βρετανοί βουλευτές, οι οποίοι ζητούν την αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητας της Άσμα αλ Άσαντ, εάν αυτή συνεχίσει να καλύπτει «τις δολοφονικές πράξεις» του συζύγου της -όπως υποστηρίζουν.

Ο Ναντχίμ Ζαχάουι (Nadhim Zahawi) μέλος του Συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο CNNi ότι η Άσμα αλ Άσαντ, που έχει διπλή υπηκοότητα –συριακή και βρετανική- χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τις πράξεις του.

«Ο σύζυγός της έχει ξεπεράσει πολλά όρια όταν έκανε την επίθεση με χημικό αέριο (στο Ιντλίμπ), στους δικούς του ανθρώπους, και πρέπει να το λάβει πολλή σοβαρά υπ’ όψιν της», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

https://www.instagram.com/p/p

Όπως σημειώνει το CNNi, ο Ναντχίμ Ζαχάουι έχει γεννηθεί στη Βαγδάτη από Κούρδους γονείς. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη παιδί. Σήμερα είναι στην επιτροπή που απασχολείται με τις εξωτερικές υποθέσεις στη Βρετανία.

«Ο Άσαντ είναι ένα τέρας»

Τόσο η Βρετανία -ακολούθως και η Ευρώπη- όσο και οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει απερίφραστα την χημική επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 89 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, αναμεσά τους και δεκάδες παιδιά. Η φράση που ακούστηκε δια στόματος πολλών αξιωματούχων είναι το «έγκλημα πολέμου».

Η επίθεση αυτή -την οποία η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά πως διέπραξε- έφερε την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποφασίζει να εξαπολύσει επίθεση με πυραύλους σε συριακά μαχητικά, έναν αεροδιάδρομο και σταθμούς ανεφοδιασμού σε αεροπορική βάση του καθεστώτος Άσαντ.

Και ο βρετανός βουλευτής χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «τέρας» κατά του Άσαντ μιλώντας στο CNNi. Όπως λέει:

640x640

Έχει γίνει ένα τέρας και πιστεύω πως ήρθε η ώρα να κηνυγήσουμε τον Άσαντ και το προπαγανδιστικό του δίκτυο. Η κα Άσαντ, όντας διπλή υπήκοος είναι επίσης προπαγανδίστρια του δολοφονικού αυτού καθεστώτος.

Social Media Website via Reuters TV

Ο λόγος που ενοχλήθηκε το Συντηρητικό κόμμα είναι μεταξύ άλλων και οι αναρτήσεις της 41χρονης Πρώτης Κυρίας της Συρίας στο Instagram, όπου είναι ιδιαίτερα ενεργή ανεβάζοντας φωτογραφίες της ίδιας και του συζύγου της με το hashtag # WeLoveYouBashar (σε αγαπάμε Μπάσαρ).

https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p

Ενεργή είναι επίσης τόσο στο Facebook και το Telegram, έχοντας πάνω από 500.000 ακόλουθους.

Πρόσφατα έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες όπου αγκαλιάζει παιδιά και κρατάει τα χέρια μιας ηλικιωμένης γυναίκας κάτοικο του Χαλεπίου.

Έκκληση προς το υπουργείο Εσωτερικών

Ο Ζαχάουι έχει απευθύνει έκκληση στην υπουργό Εσωτερικών της χώρας Άμπερ Ρουντ να ασχοληθεί με την υπόθεση της Άσμα Άσαντ και να της αφαιρέσει την βρετανική υπηκοότητα.

«Εάν η Άσμα συνεχίζει να υπερασπίζεται τις πράξεις του Άσαντ, είναι ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης να της στερήσει την ιθαγένεια ή να κρίνει πόσο σοβαρές είναι οι πράξεις της και πόσο επιζήμιες είναι για τα ζωτικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου», υποστηρίζει.

Απάντηση στο CNNi έδωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών αναφέροντας:

Η κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά το ζήτημα της προστασίας του βρετανικού λαού. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις, ωστόσο η υπουργός έχει την δυνατότητα να στερήσει την ιθαγένεια, όπου αυτό κρίνεται σωστό.

Πάντως, στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών έδειξαν ότι 37 άτομα έχασαν την υπηκοότητά τους από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον Δεκέμβριο του 2014.Οι λόγοι ήταν είτε επειδή η υπουργός Άμπερ Ρουντ ήταν πεπεισμένη ότι είτε δεν δρούσαν για το κοινό καλό, είτε επειδή τα πρόσωπα αυτά είχαν λάβει με δόλο την υπηκοότητα.

Bashar al-Assad's wife should lose her UK citizenship, say lawmakers

ΔΗΜΟΦΙΛΗ