ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν στο CNNi: Δεν είμαι δικτάτορας - Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή

Ο Ερντογάν στο CNNi: Δεν είμαι δικτάτορας - Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή
CNNi

Κατηγορηματικός ότι η συνταγματική αναθεώρηση μέσω του δημοψηφίσματος δεν τον κάνει δικτάτορα, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο CNNi ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαι θνητός, αλήθεια. Μπορώ να πεθάνω ανά πάσα στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία και πρόσθεσε: «το σύστημα άλλαξε και αποτελεί μία ιστορική μεταμόρφωση της δημοκρατίας στην Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι «όπου υπάρχει δικτατορία, δεν υπάρχει προεδρικό σύστημα», ενώ με αφορμή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο Ερντογάν τόνισε ότι «εδώ έχουμε δημοκρατία. Η δημοκρατία παίρνει τη δύναμή της από τον λαό. Ήταν αυτό που λέμε «εθνική βούληση».

Επίσης, άσκησε δριμεία κριτική στην ΕΕ σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.

«Η ΕΕ μας έχει αναγκάσει να περιμένουμε στο κατώφλι της για 54 χρόνια. Αυτό, από άποψη πολιτικής σχέσης, είναι μη ανεκτό. Έχουμε προσπαθήσει σκληρά να αποδεχθούμε όλες τις προϋποθέσεις της ΕΕ, η οποία δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι. Μπορούμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε.

Οι ποδοσφαιρικοί όροι... για το δημοψήφισμα

Ο Τούρκος Πρόεδρος, απαντώντας για την οριακή διαφορά της νίκης του στο δημοψήφισμα, χρησιμοποίησε ποδοσφαιρικούς όρους, λέγοντας ότι αν ένας αγώνας ποδοσφαίρου λήξει με νίκη 1-0 είτε 5-0 είναι το ίδιο, καθώς σημασία έχει ο στόχος που δεν είναι άλλος από την νίκη.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, του τηλεφώνησε προκειμένου να τον συγχαρεί για την νίκη του στο δημοψήφισμα. Όπως ανέφερε ο Ερντογάν, αυτή την ενέργεια του Αμερικανού προέδρου την είδε με καλό μάτι ενώ αποκάλυψε πως ο Ντόναλντ Τραμπ του πρότεινε να κάνουν μία εφ΄όλης της ύλης συζήτηση.

«Θα ήταν καλύτερα να έχουμε μία κατ΄ ίδιαν συνάντηση και να αναπτύξουμε περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση που του έγινε για το αν θα μπορούσε η Τουρκία με τις ΗΠΑ να βρουν ένα κοινό μέτωπο ώστε να αντιμετωπίσουν καυτά θέματα της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης αλλά και τον ISIS, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε: «ο τρόπος που Ντόναλντ Τραμπ προσεγγίζει τα συγκεκριμένα ζητήματα, μας κάνει χαρούμενους. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι σύμμαχοι... μπορούμε μαζί να λύσουμε σημαντικά προβλήματα. Δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες σε αυτό το θέμα».

CNN Exclusive: Erdogan insists Turkey reforms don't make him a dictator
Becky Anderson and James Masters, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ