ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συλλήψεις διαδηλωτών που υποστηρίζουν νοθεία στο δημοψήφισμα

Τουρκία: Συλλήψεις διαδηλωτών που υποστηρίζουν νοθεία στο δημοψήφισμα
REUTERS/Kemal Aslan

Δεκαέξι αριστερής ιδεολογίας διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη μετά από διαδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες αμφισβήτησαν τη νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οργανώνονται καθημερινά διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων προσώπων, σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου πλειοψηφεί η αντιπολίτευση. Οι διεθνείς παρατηρητές αμφισβητούν το κατά πόσο ήταν αμερόληπτη η διαδικασία και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία έχουν ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Μια μικρή οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), ανακοίνωσε ότι νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής του γραφείου της στην Κωνσταντινούπολη, τον Μεσούτ Γκετσγέλ με την κατηγορία της "υποκίνησης σε διασάλευση της τάξης" επειδή αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.

Ο ίδιος ο Γκετσγέλ επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ότι συνελήφθη επειδή αμφισβήτησε το αποτέλεσμα. Ο δικηγόρος του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν συλληφθεί 16 άνθρωποι (μεταξύ των οποίων και ο πελάτης του) ενώ έχουν εκδοθεί συνολικά 38 εντάλματα σύλληψης.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, ενώ νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε κατά των διαδηλώσεων.

Σημειώνεται πως οι υποψίες της αντιπολίτευσης για νοθεία προήλθαν από μια απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ