ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση Γαλλία: Μια μονάδα μπροστά ο Μακρόν στον α' γύρο

Δημοσκόπηση Γαλλία: Μια μονάδα μπροστά ο Μακρόν στον α' γύρο
REUTERS/Thomas Samson/Pool

Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία με ποσοστό 24% και θα βρεθεί αντιμέτωπος στον δεύτερο με τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου που συγκεντρώνει ποσοστό 23%, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου μελετών BVA.

Τα ποσοστά και των δύο είναι αυξημένα κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19% και οι δύο, έχοντας χάσει από μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Αν ο Μακρόν περάσει στον δεύτερο γύρο, θα κερδίσει τις εκλογές, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός του: απέναντι στη Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό 65%, στον Φιγιόν 67% και στον Μελανσόν 60%.

Στην περίπτωση που ο Μελανσόν κάνει την έκπληξη και περάσει στον δεύτερο γύρο, θα μπορούσε να αναδειχθεί πρόεδρος της Γαλλίας αν είχε απέναντι του την Λεπέν ή τον Φιγιόν: θα τους κέρδιζε και τους δύο συγκεντρώνοντας ποσοστό 60% στην πρώτη περίπτωση και 58% στη δεύτερη.

Ο Φιγιόν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος μόνο αν βρισκόταν στον δεύτερο γύρο αντιμέτωπος με τη Λεπέν, την οποία θα κέρδιζε σχετικά πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους υποψηφίους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 57%.

Η αποχή, σύμφωνα με την BVA, αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 20-24% στον πρώτο γύρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ