ΚΟΣΜΟΣ

Πενς: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Πενς: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση προσφύγων
REUTERS/ JASON REED

Τη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Αυστραλία για τους πρόσφυγες, παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την έχει χαρακτηρίσει ανόητη, έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς.

Ο Πενς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Μάλκομ Τερνμπολ στο Σίδνει, επεσήμανε ότι η συμφωνία θα γίνει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας και ότι η τήρηση της συμφωνίας «δεν σημαίνει θαυμασμό για αυτή». Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα γίνει εκτεταμένη έρευνα για τους αιτούντες άσυλο που θα έρθουν από τους καταυλισμούς της Αυστραλίας.

Η συμφωνία την οποία υπέγραψε τον περασμένο χρόνο ο Μπαράκ Ομπάμα, προβλέπει την μετεγκατάσταση 1250 αιτούντων άσυλο από την Αυστραλία που βρίσκονται σε καταυλισμούς στις ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα, η Αυστραλία θα δεχτεί να κάνει μετεγκαταστάσεις προσφύγων από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και τις Ονδούρες.

Η τήρησή της έχει μεγάλη σημασία για την Αυστραλία που δέχεται ισχυρές πολιτικές και νομικές πιέσεις να κλείσει τους καταυλισμούς, ιδιαίτερα αυτόν που βρίσκεται στο νησί Μάνους της Παπούα Νέα Γουινέα, όπου έχουν σημειωθεί σοβαρά περιστατικά βίας μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων.

Ο Μάικ Πενς είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ που επισκέπτεται την Αυστραλία, σε μία περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών και της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, εν μέσω εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε τέλος ότι το αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον» και τα πλοία που το συνοδεύουν θα βρίσκονται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας εντός ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ