ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αυτοί θα ηγηθούν του κόμματος της Εναλλακτικής για την Γερμανία

Γερμανία: Αυτοί θα ηγηθούν του κόμματος της Εναλλακτικής για την Γερμανία
REUTERS/ WOLFGANG RATTAY

Οι Γερμανοί λαϊκιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) εξέλεξαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στη Κολωνία το δίδυμο που θα είναι επικεφαλής της προεκλογικής τους εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου: τον 76χρονο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, που ανήκει στους σκληρούς του κόμματος και την 38χρονη ομοφυλόφιλη οικονομολόγο Αλίς Βάιντελ.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από πολύμηνο πόλεμο στην κορυφή της ηγεσίας και την ταπεινωτική ήττα που υπέστη χθες η Φράουκε Πέτρι, ηγέτις του κόμματος, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την περαιτέρω ακροδεξιά και ρατσιστική στροφή του κόμματος. Οι σύνεδροι δεν θέλησαν ούτε να θέσουν προς συζήτησιν την πρότασή της για το καθορισμό μίας στρατηγικής που θα αμβλύνει την ακροδεξιά εικόνα του AfD διευρύνοντας ενδεχομένως την εκλογική του βάση.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ είναι ένας από τους ακραίους της ηγεσίας του κόμματος, πολύ αγαπητός στην βάση. Πέρυσι, προκάλεσε κατακραυγή με τις ρατσιστικές και προσβλητικές του δηλώσεις για τον μαύρο ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Γερμανίας Ζερόμ Μπόατενγκ.

Η Αλίς Βάιντελ δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι πρώην τραπεζικός, συζεί με μία γυναίκα και είναι μέλος της ηγετικής ομάδας ενός κόμματος που υπερασπίζεται την οικογένεια και τα «παραδοσιακά« ζευγάρια.

Το δίδυμο θα υπερασπισθεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου ένα πρόγραμμα κατά του ισλάμ και των μεταναστών που υιοθετήθηκε σήμερα.

Το AfD, το οποίο εκπροσωπείται πλέον σε 11 από τα 16 τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας, θέλει να καταλήξει κατά το συνέδριό του σε ένα πρόγραμμα που θα του εγγυηθεί την είσοδό του στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το φθινόπωρο. Μεταξύ των κύριων σημείων αυτού του οδικού χάρτη, η παρεμπόδιση της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Γερμανία, η αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που είναι ένοχοι για σημαντικά εγκλήματα ή η κήρυξη του ισλάμ ασύμβατου με την γερμανική κουλτούρα.

Εδώ και λίγο καιρό, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο AfD έως και το 15% των ψήφων. Τους τελευταίους μήνες όμως οι επιδόσεις του μειώθηκαν στο 7%-11%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ