ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία γνώριζε για την επιστολή Κοτζιά (aud)

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κυπριακή Δημοκρατία γνώριζε για την επιστολή Κοτζιά (aud)

Η κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε την πρόθεση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά να αποστείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες με την οποία καταγγέλλει ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άϊντε, «ενεργεί για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό λέει, μιλώντας στο CNN Greece, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα, ότι όσα επισημαίνονται στην εν λόγω επιστολή είχαν αναφερθεί και δημοσίως από τον κ. Κοτζιά κατά την επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο τον προηγούμενο μήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για ποιους λόγους η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προέβη σε παρόμοια ενέργεια ο κύριος Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει σε προηγούμενες περιπτώσεις τοποθετηθεί για παρεμβάσεις του κ. Άιντε. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η επιστολή του κ. Κοτζιά αφορά και θέμα που σχετίζεται με την Ελλάδα και τους έλληνες πολίτες.

Όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν ενώπιόν τους ανοικτά και δύσκολα θέματα προς συζήτηση και σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος που θα ευνοεί τον διάλογο, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, διεξάγεται στη «σκιά του τουρκικού δημοψηφίσματος και των κινήσεων του τουρκικού Barbaros».

Σχετικά με την παρουσία του τουρκικού Barbaros, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές ενέργειες. «Μας προβληματίζει η κατάσταση στην Τουρκία» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και επεσήμανε ότι «θα έπρεπε να προβληματίζει και τους Τουρκοκύπριους».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πρόθεση να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις καταγγέλλοντας την παρουσία του τουρκικού Barbaros ανοιχτά της κυπριακής ΑΟΖ, ο κύριος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι την προηγούμενη φορά που υπήρξε αυτή η αντίδραση υπήρχε σε εξέλιξη δραστηριότητα στην περιοχή της εταιρίας ENI. «Το κλειδί για μας είναι να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρεμπόδιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ