ΚΟΣΜΟΣ

Στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών η... Σαουδική Αραβία

Στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών η... Σαουδική Αραβία
EPA/STR

Μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι πλέον η Σαουδική Αραβία, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως, δεδομένου ότι πρόκειται για μια από τις πιο οπισθοδρομικές χώρες στον κόσμο, όπου η ανισότητα των δύο φύλων είναι χαώδης.

Η εκλογή της Σαουδικής Αραβίας στην συγκεκριμένη επιτροπή έγινε έπειτα από μια μυστική ψηφοφορία στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, όμως δεν κατάφερε και να περάσει απαρατήρητη.

Το γεγονός ότι το Βασίλειο των Σαούντ, μια χώρα στην οποία οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν εκτός κι αν συνοδεύονται από κάποιο αρσενικό μέλος της οικογένειάς τους, ενώ είναι υποχρεωμένες να επιβιβάζονται από διαφορετικές πόρτες στα μέσα μεταφοράς, είναι πια μέλος μιας επιτροπής βασικός σκοπός της οποίας είναι η εκτίμηση των προβλημάτων που δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των φύλων, είναι κάτι παραπάνω από αντιφατικό.

Γι’ αυτό και ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με την μη κυβερνητική οργάνωση UN Watch να κάνει λόγο για μια «μαύρη μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών και για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το να περιλαμβάνεις την Σαουδική Αραβία σε μια επιτροπή για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι σαν να βάζεις έναν εμπρηστή επικεφαλής της Πυροσβεστικής», εξήγησε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ο εκτελεστικός διευθυντής της UN Watch Χίλελ Νόιερ.

Οι διακρίσεις κατά των γυναικών στην Σαουδική Αραβία είναι συστηματικές και τεράστιες, είπε ακόμη ο Νόιερ εξηγώντας πως κάθε γυναίκα σε αυτή τη χώρα υποχρεούται να έχει έναν άνδρα «κηδεμόνα», ο οποίος λαμβάνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή της, την ελέγχει ολοκληρωτικά από τη γέννηση ως τον θάνατό της. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο.

«Γιατί επέλεξαν τα Ηνωμένα Έθνη τη χώρα που είναι νούμερο ένα στην ανισότητα των φύλων να γίνει μέλος μιας επιτροπής που αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων;» διερωτήθηκε ο Νόιερ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή εξωφρενική.

«Μακάρι να μπορούσα να βρω τα κατάλληλα λόγια να εκφράσω το πώς νιώθω αυτή τη στιγμή. Είμαι από τη Σαουδική Αραβία και νιώθω προδομένη», έγραψε στο twitter μια κοπέλα που κατά δήλωσή της κατάγεται από την συγκεκριμένη χώρα, αλλά βρίσκεται στην Αυστραλία για σπουδές με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Σήμερα ο ΟΗΕ έστειλε το μήνυμα ότι τα δικαιώματα των γυναικών μπορούν να πουληθούν για μερικά πετροδόλαρα, αλλά και για πολιτικούς λόγους, απογοητεύοντας εκατομμύρια γυναίκες-θύματα παγκοσμίως, που στρέφονται σε έναν παγκόσμιο οργανισμό αναζητώντας προστασία».

Το βασίλειο των Σαούντ είναι πλέον μία από τις 45 χώρες, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, στην καταγραφή της καθημερινότητάς τους σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στη διαμόρφωση παγκόσμιων προτύπων για την ισότητα των φύλων και την χειραφέτηση των γυναικών.

Η Σαουδική Αραβία «κέρδισε» τη θέση της σε αυτή την επιτροπή, καθώς μόλις 7 από τα 54 μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ καταψήφισαν στην συγκεκριμένη μυστική ψηφοφορία, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον 5 χώρες-μέλη της ΕΕ, εκ των 12 που συμμετέχουν στην επιτροπή,(Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλια, Πορτογαλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) στήριξαν την υποψηφιότητά της.

Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία πρόσφατα επανεξελέγη στον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ