ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα βίντεο με τις εκτελέσεις δύο απεσταλμένων του ΟΗΕ στο Κονγκό

Στη δημοσιότητα βίντεο με τις εκτελέσεις δύο απεσταλμένων του ΟΗΕ στο Κονγκό
REUTERS/ ROBERT CARRUBBA

Ένα βίντεο που δείχνει τις αποτρόπαιες δολοφονίες δύο απεσταλμένων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Κονγκό, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της χώρας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται πως αυτό βρέθηκε στην κατοχή της.

Πρόκειται για τον Αμερικανό Μάικλ Σαρπ και τη Σουηδέζα Ζαϊντα Καταλάν, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στο Κονγκό τον Μάρτιο σε αποστολή του Οργανισμού και έπεσαν θύματα απαγωγής μαζί με τους τέσσερις φύλακές τους.

Μερικές μέρες αργότερα, εντοπίστηκαν οι σοροί τους, με εκείνη της Καταλάν να είναι αποκεφαλισμένη. Ο ΟΗΕ ξεκίνησε έρευνα για την εξιχνίαση των εγκλημάτων, ενώ κάλεσε την αφρικανική χώρα να κάνει το ίδιο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες. Το Κονγκό από την άλλη, κατηγορεί για τις δολοφονίες των μελών του Οργανισμού, αλλά και τους θανάτους 400 ντόπιων μέσα σε έναν χρόνο, αντικυβερνητικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

«Οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες μας κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στις εκτελέσεις των δύο ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ. Αυτό δεν ισχύει. Οι εικόνες μιλούν μόνες τους. Δεν είναι οι στρατιώτες μας αυτοί που βλέπετε στο βίντεο που τους εκτελούν, αλλά οι τρομοκράτες της παραστρατιωτικής οργάνωσης Kamuina Nsapu», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης ονόματι Λάμπερτ Μέντε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ