ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Συνάντηση Μέι - Γιούνκερ για τα επόμενα βήματα

Brexit: Συνάντηση Μέι - Γιούνκερ για τα επόμενα βήματα
REUTERS/Hannah McKay

Παρόλο που η Βρετανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο έπειτα από την αιφνιδιαστική κίνηση της Τερέζα Μέι να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, οι διαδικασίες για το Brexit συνεχίζονται.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να κάνει λόγο για μία εποικοδομητική συζήτηση. «Παρών» στη συνάντηση ήταν και ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο Μισέλ Μπαρνιέ κατέθεσαν στην Τερέζα Μέι το σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ που θα περιλαμβάνει τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit. Σημειώνεται ότι το σχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες.

2017 04 26T195216Z 492570592 RC1DE03D1C60 RTRMADP 3 BRITAIN EU

(Πηγή: REUTERS/Hannah McKay)

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη συντηρητική πρωθυπουργό της Βρετανίας στόχος ήταν να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit στις αρχές Ιουνίου.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με την πρωθυπουργό Μέι», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, που πρόσθεσε ότι πέραν του Brexit συζητήθηκαν «θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος» για αμφότερες τις πλευρές.

2017 04 26T195150Z 268155139 RC13BE3F4790 RTRMADP 3 BRITAIN EU

(Πηγή: REUTERS/Hannah McKay)

Η Βρετανία παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να «επιτύχει μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε η Τερέζα Μέι τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της.

«Μετά την επίδοση της επιστολής ειδοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ότι αποχωρεί από την ΕΕ) βάσει του άρθρου 50, η Μέι επανέλαβε τη δέσμευση της Βρετανίας να επιτύχει μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Οι επόμενοι σημαντικοί σταθμοί στη διαδικασία

«Ντιρεκτίβες διαπραγμάτευσης»

Τον Μάιο, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των 27 θα συναντηθούν για να εκπονήσουν «ντιρεκτίβες διαπραγμάτευσης», βασισμένες στη σύσταση της Επιτροπής και λεπτομερέστερες από τους «προσανατολισμούς» που είχαν υιοθετηθεί προηγουμένως.

Πρόκειται να περιλάβουν τα τρία θέματα κλειδιά που η ΕΕ θέλει να διευθετηθούν κατά προτεραιότητα ήδη από φέτος: ο «λογαριασμός» που θα πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο αποχωρώντας από την ΕΕ, τα δικαιώματα των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το περίπλοκο ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία (που είναι βρετανική επαρχία).

Η εντολή στον Μισέλ Μπαρνιέ

Οι ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να δώσουν επισήμως στην Κομισιόν και στον επικεφαλής διαπραγματευτή της, τον Μισέλ Μπαρνιέ, την εντολή να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες θα μπορούν τότε να αρχίσουν αληθινά, πιθανόν στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Οι συνομιλίες του Γάλλου με τους Βρετανούς θα βασίζονται σε δύο έγγραφα: τους «προσανατολισμούς των διαπραγματεύσεων» των 27 και τις λεπτομερείς «ντιρεκτίβες διαπραγμάτευσης».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε πρακτικά ζητήματα όπως η γλώσσα των διαπραγματεύσεων και το χρονοδιάγραμμα.

2017-2018: η μελλοντική σχέση

Η ΕΕ διαβεβαιώνει πως θέλει να αρχίσει να συζητεί το «περίγραμμα» της «νέας σύμπραξής» της με το Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα την εμπορική συμφωνία που θα τους συνδέει, χωρίς να περιμένει την εφαρμογή του διαζυγίου. Με την προϋπόθεση όμως να διευθετηθούν προηγουμένως τα κύρια ζητήματα σχετικά με την έξοδό του, αρχής γενομένης από τα τρία ζητήματα προτεραιότητας αναφορικά με τον λογαριασμό, τα δικαιώματα των πολιτών και τα ιρλανδικά σύνορα. Το Λονδίνο θα ήθελε από την πλευρά του να συζήτήσει εξαρχής την εποχή μετά το Brexit.

Οκτώβριος 2018: σύναψη της συμφωνίας

Ο Μισέλ Μπαρνιέ όρισε τον Οκτώβριο 2018 ως προθεσμία για την εξεύρεση μιας συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει μετά την τελευταία λέξη, με μια ψηφοφορία της ολομέλειάς του. Η συμφωνία υποτίθεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο 2019.

Δέκα χρόνια εμπορικών συζητήσεων

Ακόμη κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο καταλήξει σε μια συμφωνία εξόδου με την ΕΕ, η σύναψη μιας εξαντλητικής συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση θα απαιτήσει αναμφίβολα χρόνια -- μέχρι και επτά χρόνια, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, ή ακόμη και δέκα χρόνια σύμφωνα με τον πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ