ΚΟΣΜΟΣ

Snapdragon: Τα λουλούδια που μετατρέπονται σε ανατριχιαστικά κρανία όταν μαραίνονται (pic+vid)

Snapdragon: Τα λουλούδια που μετατρέπονται σε ανατριχιαστικά κρανία όταν μαραίνονται (pic+vid)
flickr/laajala

Τα snapdragon (τα γνωστά μας «σκυλάκια») ευδοκιμούν σε βραχώδη μέρη στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί πιέζοντάς τα ελαφρά παίρνουν τη μορφή ενός «δράκου».

Όταν τα πέταλά τους μαραίνονται και πέφτουν, αφήνουν πίσω τους ξερά σπόρια που μοιάζουν πολύ με μικροσκοπικά κρανία.

Το μπουμπούκι του λουλουδιού σχετίζεται με διάφορους θρύλους από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, οι γυναίκες που τρώνε τις μικροσκοπικές νεκροκεφαλές θα ανακτήσουν τη χαμένη τους νεότητα και την ομορφιά. Ένας άλλος προτρέπει να τα σκορπίσεις σε όλο το σπίτι για προστασία από τις κατάρες, τη μαγεία και άλλα διαβολικά πράγματα.

Κατά την Βικτοριανή εποχή, λόγω της διπλής εμφάνισής του, το snapdragon ήταν σύμβολο της εξαπάτησης, της καχυποψίας και του μυστηρίου. Οποίος έκρυβε ένα snapdragon στα ρούχα του, τον έκανε να φαίνεται γοητευτικός και ευγενικός.

Capture

(Πηγή φωτογραφίας:flickr/Emiliano Boga)

Πώς όμως αυτό το όμορφο λουλούδι μετατρέπεται σε ένα κρανίο; Σύμφωνα με τη βιοχημικό Johanna L. Roose, όλα ανάγονται στη δομή του λουλουδιού και στην διμερή συμμετρία του.

«Τα κρανία είναι οι λοβοί του σπόρου του φυτού μετά την επικονίαση των λουλουδιών και όταν τα πέταλα έχουν μαραθεί», εξηγεί ο Roose.

Το snapdragon είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία. Χρησιμοποιείται κυρίως στην κηποτεχνία στα παρτέρια, για τη δημιουργία ανθισμένων νησίδων σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες, αλλά και σε γλάστρες ή ζαρτινιέρες.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ