ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στα υψηλότερα επίπεδα του 2017 η λίρα

Τουρκία: Στα υψηλότερα επίπεδα του 2017 η λίρα
REUTERS/Murad Sezer

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2017 έφτασε η τουρκική λίρα, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να κάνει πιο σφιχτή τη νομισματική πολιτική της.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η λίρα ανατιμήθηκε 0,54% έναντι του δολαρίου μετά την ενίσχυσή της κατά 0,1% χθες, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 3,5566 λίρες ανά δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αποφάσισε την Τετάρτη να διατηρήσει σταθερά τα τρία βασικά επιτόκιά της, αλλά προχώρησε στην αύξηση του επιτοκίου δανεισμού ρευστότητας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 12,25%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των σημαντικότερων αναδυόμενων αγορών.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ελήφθη μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της προπερασμένης Κυριακής, που έδειξε ότι η χώρα ενέκρινε με μικρή διαφορά τη ριζική αλλαγή του τουρκικού συντάγματος, με την οποία δίνονται εκτεταμένες αρμοδιότητες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η λίρα έχει ενισχυθεί τώρα 4% μετά το δημοψήφισμα και αυτό αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού που βρίσκεται στο 11%, υπερδιπλάσιος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 5% και ο υψηλότερος από το 2008.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ