Τίλερσον: Δεν αποκλείουμε τον απευθείας διάλογο με την Βόρεια Κορέα
Πηγή: REUTERS/ Bryan R. Smith

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, σε συνέντευξη του διευκρίνισε πως η χώρα του δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του απευθείας διαλόγου με την Βόρεια Κορέα, την ώρα που η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Πιονγιάνγκ είναι σε ιδιαιτέρα υψηλά επίπεδα.

«Σαφώς, αυτός θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα θέλαμε να επιλύσουμε αυτό» επισήμανε, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο το καθεστώς πρέπει να είναι έτοιμο να συζητήσει για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου κι όχι μόνο για το «πάγωμα» του πυρηνικού του προγράμματος, υπογράμμισε λίγο πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο τη Βόρεια Κορέα.

«Ο στόχος μας είναι ο ίδιος με εκείνον της Κίνας, η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Και θα προσέθετα σύντομα ότι εμείς εκπληρώσαμε το δικό μας μέρος, αποσύραμε τα πυρηνικά μας όπλα από την κορεατική χερσόνησο. Είναι καιρός η Βόρεια Κορέα να εξαλείψει επίσης τα (πυρηνικά) της όπλα».

«Αυτός είναι ο στόχος μας, ο μοναδικός μας στόχος» επανέλαβε ο Ρεξ Τίλερσον. «Είμαστε ξεκάθαροι με τους στόχους μας» συμπλήρωσε.

«Δεν επιδιώκουμε την αλλαγή του καθεστώτος, δεν επιδιώκουμε την κατάρρευση του καθεστώτος, δεν επιδιώκουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας ενοποίησης της χερσονήσου. Επιδιώκουμε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Ο διάλογος «μοναδική μας καλή επιλογή» λέει το Πεκίνο

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι προέβαλε από τον ΟΗΕ τον «διάλογο» με τη Βόρεια Κορέα ως την «τη μοναδική καλή επιλογή» προκειμένου να επιλυθεί η κρίση με την Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμά της.

«Το να διευθετήσουμε με ειρηνικό τρόπο το πυρηνικό ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων αποτελεί τη μοναδική καλή επιλογή που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προσερχόμενος στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ με αντικείμενο τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ουάνγκ Γι τόνισε την αναγκαιότητα «της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και την παραμονή σε ισχύ του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» προκειμένου να «αποφευχθεί το χάος» στην περιοχή.

Ο Κινέζος υπουργός επανέλαβε την πρόταση του Πεκίνου για «πάγωμα» των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.

Διαβάστε επίσης