ΚΟΣΜΟΣ

«Έτσι σκότωσα τον Οσάμα μπιν Λάντεν»: Αμερικανός πεζοναύτης περιγράφει την επιχείρηση στο Πακιστάν

«Έτσι σκότωσα τον Οσάμα μπιν Λάντεν»: Αμερικανός πεζοναύτης περιγράφει την επιχείρηση στο Πακιστάν
EPA/DEPARTMENT OF DEFENSE / HANDOUT FRAME GRAB OF HANDOUT VIDEO

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κατά τη διάρκεια της επιδρομής του αμερικανικού ναυτικού στην πόλη Αμποταμπάν του Πακιστάν και ο πεζοναύτης που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ισχυρό άνδρα της Αλ Κάιντα, εξιστορεί λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες στιγμές της επιχείρησης.

Ο λόγος για τον αμερικανό πεζοναύτη Ρόμπερτ Ο΄ Νιλ, ο οποίος μετά την παρουσία του σε πάνω από 400 πολεμικές αποστολές, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για να περιγράψει τα τελευταία δραματικά λεπτά της επιχείρησης της 2ας Μαΐου του 2011, σε ένα σπίτι στο Πακιστάν.

Στο βιβλίο του με τίτλο «The Operator», ο Ο’ Νιλ, που ήταν εκείνος που έριξε τη χαριστική βολή στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, σημειώνει πως από νωρίς είχε αντιληφθεί ότι ζει μια ιστορική στιγμή, και συγκεκριμένα όταν αντίκρυσε έναν τοίχο, πίσω από μια μεταλλική πόρτα που μόλις είχαν ανατινάξει οι συνάδελφοί του.

Ο έμπειρος πεζοναύτης κατάλαβε πως η μεταλλική πόρτα ήταν ψεύτικη, απόδειξη πως ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο. «Ω Θεέ μου, είμαστε εδώ, αυτό είναι το σπίτι του Μπιν Λάντεν. Είναι τρομερό. Πιθανότατα δεν θα ζήσουμε αλλά αυτό είναι ιστορικό», ήταν οι πρώτες σκέψεις του εκείνη την κρίσιμη στιγμή, όπως γράφει στο βιβλίο του, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύονται στον διεθνή Τύπο.

Στη συνέχεια αναφέρεται στους ήχους των πυροβολισμών που έπεφταν «βροχή», σε μια μάχη που, όπως λέει κράτησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Κοιτώντας μέσα από ένα παράθυρο, είδε έναν άνδρα και μια γυναίκα νεκρούς στο πάτωμα, όμως ο νεκρός δεν ήταν ο αρχηγός της αλ Κάιντα. Με τις κραυγές και το κλάμα γυναικών και παιδιών να ηχεί στα αυτιά του ο Ο’ Νιλ συνέχιζε να ελέγχει και τους άλλους χώρους του σπιτιού.

Μπαίνοντας στο τελευταίο δωμάτιο αντίκρυσε ένα κοριτσάκι, τρομαγμένο και μόνο. Ένας από τους συναδέλφους του το πήρε από το χέρι και το οδήγησε σε ένα άλλο δωμάτιο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένες γυναίκες και παιδιά, που όπως έμαθε αργότερα ήταν οι σύζυγοι και οι απόγονοι του μπιν Λάντεν.

Ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο, είδε έναν νεαρό με ένα καλάσνικοφ στα χέρια, που δεν ήταν άλλος από τον Χαλίντ, τον γιο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος έπεσε νεκρός όταν πρόβαλε το κεφάλι του για να δει τι συμβαίνει και δέχθηκε μια σφαίρα.

Συνεχίζοντας την έρευνα, ο Ο’ Νιλ ξαφνικά βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον αρχηγό της Αλ Κάιντα.

«Στεκόταν κοντά στην είσοδο του δωματίου, πιο ψηλός και πιο αδύνατος από ότι τον περίμενα, το μούσι του ήταν πιο κοντό και τα μαλλιά του πιο άσπρα. Ήταν όμως αυτός. Είχα δει εκατοντάδες χιλιάδες φορές το πρόσωπό του και δεν είχα αμφιβολία. Μπροστά του στεκόταν μια γυναίκα, όμως αυτό δεν με πτόησε. Στόχευσα πάνω από τον δεξί ώμο της και τράβηξα τη σκανδάλη δύο φορές. Το κεφάλι του άνοιξε στα δύο κι έπεσε στο πάτωμα. Τότε του έριξα και τη χαριστική βολή, για ασφάλεια», περιγράφει ο αμερικανός πεζοναύτης, ο οποίος από το 2014 είχε αποκαλύψει πως ήταν εκείνος που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Αυτό που έχει επιβεβαιωθεί, είναι ότι ο ισχυρός άνδρας της Αλ Κάιντα στις 2 Μαΐου του 2011 έπεσε νεκρός, πριν προλάβει να κάνει πράξη τα... μεγαλεπίβολα σχέδιά του, όπως αυτά περιγράφονται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από έναν χρόνο η Διεύθυνση Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Η εξόντωση του Μπιν Λάντεν είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αποστολές που έχουν σημειωθεί στην ιστορία. Στην πενταετή επέτειο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε και να τιμάμε όλους αυτούς τους στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων που έκαναν επιτυχή την αποστολή», δήλωνε πέρυσι ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ράιαν Τραπάνι (Ryan Trapani) στο ABC, ενώ η CIA με αλλεπάλληλα tweets έδινε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της επιχείρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ