ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά: Πώς απάντησε ο Μακρόν στην συγκέντρωση του Εθνικού Μετώπου (pics)

Πρωτομαγιά: Πώς απάντησε ο Μακρόν στην συγκέντρωση του Εθνικού Μετώπου (pics)
REUTERS/Philippe Wojazer

Στο περιθώριο της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης του Εθνικού Μετώπου, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να κάνει κάτι ξεχωριστό. Να τιμήσει τη μνήμη ενός νεαρού Μαροκινού ο οποίος πνίγηκε στον Σηκουάνα πριν από 22 χρόνια, όταν μια ομάδα σκίνχεντ τον πέταξε στον ποταμό.

Ο Μακρόν τήρησε ενός λεπτού σιγή στην όχθη του ποταμού, σε μικρή απόσταση από το Μουσείο του Λούβρου, ενώ κατέθεσε και ένα στεφάνι από λευκά λουλούδια κάτω από την πλάκα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο στη μνήμη του Μπραχίμ Μπουαράμ.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τι συνέβη» είπε στους δημοσιογράφους, παρουσία του γιου του Μπουαράμ, του Σαΐντ, σε μια ενέργεια που στρεφόταν σαφώς εναντίον του Εθνικού Μετώπου και της υποψήφιάς του για την προεδρία, τη Μαρίν Λεπέν.

640x640 1 copy

REUTERS/Philippe Wojazer

Ο ανεξάρτητος πολιτικός επέκρινε επίσης τη δήλωση της Λεπέν που είπε πρόσφατα ότι το γαλλικό κράτος δεν ευθύνεται για τις μαζικές συλλήψεις των Εβραίων στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ και θα αγωνιστών μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο όχι μόνο εναντίον του (πολιτικού) προγράμματός της αλλά και της αντίληψής της για το τι είναι η δημοκρατία και τη Γαλλική Δημοκρατία», πρόσθεσε ο Μακρόν.

640x640 2 copy copy copy copy

REUTERS/Philippe Wojazer

Το 1995, ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο 29χρονος Μπουαράμ, πατέρας δύο παιδιών, σπρώχτηκε στον Σηκουάνα από τους σκίνχεντ που αποχωρούσαν από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του πατέρα της Μαρίν που τότε ήταν ηγέτης του Εθνικού Μετώπου. Ο Μπουαράμ δεν ήξερε κολύμπι. Οι νεαροί τον παρακολούθησαν για λίγη ώρα να προσπαθεί να επιπλεύσει και μετά έφυγαν. Ο ένας τους καταδικάστηκε το 1998 σε κάθειρξη οκτώ ετών και άλλοι τρεις σε φυλάκιση πέντε ετών.

Την ίδια ώρα που ο Μακρόν τιμούσε τον Μπουαράμ, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν μιλούσε σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου κοντά στο άγαλμα της Ιωάννας της Λοραίνης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.

640x640 3 copy copy copy

REUTERS/Gonzalo Fuentes

«Ο Εμανουέλ Μακρόν περιοδεύει στα νεκροταφεία. Είναι κακό σημάδι για τον ίδιο», είπε στους συγκεντρωμένους, σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθεί ο πρώην υπουργός Οικονομίας για να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους την "ρατσιστική και αντισημιτική κληρονομιά" της γαλλικής ακροδεξιάς: την Κυριακή επισκέφθηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι και την περασμένη εβδομάδα πήγε σε ένα χωριό που πυρπολήθηκε από τους Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε αρνηθεί κάθε σχέση με τον θάνατο του Μπουαράμ και τον χαρακτήριζε "προβοκάτσια" με στόχο να αμαυρωθεί το κίνημά του. Υποστήριζε επίσης ότι πρόκειται για "επεισόδιο" του κοινού ποινικού δικαίου από αυτά που, όπως είπε, συμβαίνουν καθημερινά στις πυκνοκατοικημένες πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ