ΚΟΣΜΟΣ

Χάρτης: Οι εθνικοί ύμνοι όλων των κρατών - Ποια η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού;

Χάρτης: Οι εθνικοί ύμνοι όλων των κρατών - Ποια η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού;
Reddit

Ένας τυπικός εθνικός ύμνος έχει σκοπό να ανυψώσει το εθνικό αίσθημα, μιλώντας για νικηφόρους αγώνες, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Ένας ύμνος γίνεται εθνικός ύμνος είτε συνταγματικά, είτε με νόμο ή απλά από παράδοση. Ο χρήστης του Reddit, arrogantgoose δημιούργησε έναν έγχρωμο χάρτη μέσα από τον οποίο μαθαίνουμε το βασικό θέμα κάθε εθνικού ύμνου των χωρών του κόσμου.

 

Ο παλαιότερος εθνικός ύμνος είναι ο ολλανδικός εθνικός ύμνος Het Wilhelmus, ο οποίος γράφτηκε μεταξύ 1568 και 1572. Η μελωδία του «Wilhelmus» βασίζεται σε ένα τραγούδι του Γαλλικού στρατού:«Autre chanson de la ville de Chartres assiégée par le prince de Condé».

Ο ιαπωνικός ύμνος Kimi Ga Yo έχει στίχους από ένα ποίημα της περιόδου 794-1185, όμως μελοποιήθηκε μετά το 1880.

Ο Εθνικός ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γνωστός ως "Η αστερόεσσα σημαία" (The Star-Spangled Banner) γράφτηκε από τον ποιητή Francis Scott Key το 1814. Η μελωδία προέρχεται από ένα δημοφιλές αγγλικό τραγούδι που έγραψε ο John Stafford Smith (To Anacreon in Heaven) και ήταν από το 1772 μέχρι το 1792 το τραγούδι της λέσχης Anacreontic Society στο Λονδίνο. Επίσης για ένα διάστημα ήταν η μελωδία του εθνικού ύμνου του Λουξεμβούργου.

Ο εθνικός ύμνος της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι «Η Μασσαλιώτιδα» (La Marseillaise). Η σύνθεση του ύμνου ανήκει στον αξιωματικό του γαλλικού στρατού Claude Joseph Rouget de Lisle. Γράφτηκε στο Στρασβούργο την νύκτα της κήρυξης του πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας 17 Απριλίου 1792. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση την αποδέχτηκε ως το γαλλικό εθνικό ύμνο σε διάταγμα που εκδόθηκε στις 14 Ιουλίου 1795, καθιστώντας την τον πρώτο ύμνο της Γαλλίας

Ο βρετανικός εθνικός ύμνος God Save the Queen εκτελέστηκε για πρώτη φορά, υπό τον τίλο τότε God Save the King, το 1745.

Ύμνος εις την Ελευθερίαν

Είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, τμήμα του οποίου αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας (από το 1865) και της Κύπρου από το 1966. Είναι ο μεγαλύτερος εθνικός ύμνος στον κόσμο σε μέγεθος, αποτελούμενος από 158 στροφές ή 632 στίχους. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο πάνω σε λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία. Το σύνολο της πρώτης μελοποίησης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» τυπώθηκε για πρώτη φορά σε 27 μέρη στο Λονδίνο το 1873, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του συνθέτη του.

Capture

(Πηγή:Reddit)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ