ΚΟΣΜΟΣ

Οι οδηγίες της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Οι οδηγίες της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit
Reuters/File

«Πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το Λονδίνο», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Mισέλ Μπαρνιέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σύσταση στο Συμβούλιο της ΕΕ, δυνάμει του άρθρου 50 της Συνθήκης, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρησή του από την ΕΕ. Τέσσερις ημέρες μετά την έγκριση των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου, η σύσταση της Επιτροπής περιλαμβάνει ένα σχέδιο διαπραγματευτικών οδηγιών και παρέχει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντανακλά επίσης την προσέγγιση των "δύο φάσεων" των διαπραγματεύσεων που πρότειναν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών και δίνει προτεραιότητα στα θέματα εκείνα που είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

«Με τη σημερινή μας σύσταση επιχειρούμε να διασφαλίσουμε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα γίνει κατά τρόπο ομαλό. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο, θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε ο Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, οι διαπραγματευτικές οδηγίες της Επιτροπής καλύπτουν τέσσερις βασικούς τομείς, όπως αναφέρει το πρακτορείο:

Πρώτον, τη διασφάλιση του καθεστώτος και των δικαιωμάτων των πολιτών της "ΕΕ των 27" στο Ηνωμένο Βασίλειο και των οικογενειών τους. Αυτή είναι και η πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων.

Δεύτερον, το οικονομικό ζήτημα. Δηλαδή, την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας σχετικά τις αρχές της οικονομικής εκκαθάρισης για να μπορέσει να αρχίσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Τρίτον, το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν τις δεσμεύσεις της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής». Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για να αποφευχθεί η δημιουργία δυσπροσπέλαστων συνόρων στην Ιρλανδία.

Τέταρτον, θα πρέπει να καθοριστούν ρυθμίσεις σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών και τη διαχείριση της συμφωνίας αποχώρησης.

«Οι οδηγίες που προτείνουμε δείχνουν πού θέλουμε να έχουμε φτάσει όταν θα ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Τους επόμενους μήνες, το ΗΒ πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια σε αυτά τα τέσσερα ζητήματα για να αυξηθούν οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία», είπε στη συνέχεια ο Μπαρνιέ.

Σχετικά με τον οικονομικό διακανονισμό με το ΗΒ, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε τα εξής:

Κάποιοι δημιούργησαν ψευδαισθήσεις ότι το Brexit δεν θα έχει υλικές επιπτώσεις στη ζωή μας και ότι οι διαπραγματεύσεις θα κλείσουν γρήγορα και ανώδυνα. Δεν είναι έτσι. Χρειαζόμαστε λογικές λύσεις, νομική ακρίβεια και αυτό θα πάρει χρόνο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ είναι να συμφωνήσει με το ΗΒ την "αυστηρή μεθοδολογία" βάσει της οποίας θα υπολογιστεί το οικονομικό ποσό. «Δεν είναι τιμωρία, ούτε φόρος εξόδου», επανέλαβε ο Μ. Μπαρνιέ και εξήγησε ότι η ΕΕ και το ΗΒ έχουν αναλάβει αμοιβαίες δεσμεύσεις με το δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, που υιοθετήθηκε το 2013. Όπως είπε ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της ΕΕ, η ΕΕ και το ΗΒ έχουν δεσμευτεί στη χρηματοδότηση προγραμμάτων, με χιλιάδες εμπλεκόμενα μέρη, τοπικές αρχές και επιχειρήσεις. «Μπορείτε να φανταστείτε τα πολιτικά και νομικά προβλήματα που εγείρονται αν τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να περικοπούν ή να ακυρωθούν», κατέληξε ο Μ. Μπαρνιέ.

Η σημερινή σύσταση της Επιτροπής θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 22 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ