ΚΟΣΜΟΣ

Το «μυστικό αεροσκάφος» της Αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκε στη Γη με εκκωφαντικό θόρυβο

Το «μυστικό αεροσκάφος» της Αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκε στη Γη με εκκωφαντικό θόρυβο
Courtesy US Air Force/CNNi

Το μικρό διαστημικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ X-37B, προσγειώθηκε με επιτυχία το πρωί της Κυριακής στις εγκαταστάσεις της NASA... αλλά όχι πολύ ήσυχα.

Το διαστημικό αεροπλάνο δημιούργησε κατά την προσγείωσή του στη βάση της NASA έναν εκκωφαντικό θόρυβο που ταρακούνησε την ανατολική-κεντρική Φλόριντα, ξυπνώντας τους κατοίκους της περιοχής και προκαλώντας ανησυχία.

«Νόμιζα πως κάποιος έπεσε πάνω στο γκαράζ μου. Ακούστηκε ένα ηχηρό "μπουμ". Ευχαριστώ NASA για τον τρόμο!», έγραψε μια κάτοικος της περιοχής στο Twitter.

Το X-37B, που μοιάζει με ένα μικρό αεροπλάνο, έγραψε ιστορία για πρώτη φορά όταν προσγειώθηκε στη Φλόριντα... αντί της Καλιφόρνια, όπου ήταν προγραμματισμένο.

Ο ρόλος του είναι να κάνει ταξίδια στο μακρινό διάστημα καταγράφοντας όσα ‘βλέπει’. Στην τελευταία του αποστολή, βρισκόταν σε τροχιά 718 ημέρες – σχεδόν δύο χρόνια. Γιατί αναστάτωσε τους κατοίκους όταν προσγειώθηκε, είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια.

Ένα ερώτημα ωστόσο που επίσης παραμένει αναπάντητο, είναι το τι έκανε το μικρό αεροσκάφος στο διάστημα για δύο χρόνια. Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από αυτό εδώ και αρκετά χρόνια, όπως αναφέρει το CNNi. Η Πολεμική Αεροπορία υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος «εκτελεί ριψοκίνδυνες αποστολές, και βοηθάει σε πειράματα για την ανάπτυξη νέων διαστημικών οχημάτων».

Ωστόσο, κυκλοφορούν και οι θεωρίες-φήμες ότι το αεροσκάφος – που είναι σαν μικρό διαστημικό λεωφορείο- χρησιμοποιείται ως κατασκοπευτικό μέσο ή είναι κάτι σαν μυστικό διαστημικό όπλο. Πάντως, το πρόγραμμα αποστολής του στο διάστημα εκτείνεται σε 2.085 ημέρες.

Η πέμπτη αποστολή του αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα το 2017.

Air Force's mysterious space plane lands, wakes up Florida, By Amanda Jackson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ