Βρετανία: Η υπόσχεση της Μέι για μείωση της μετανάστευσης και το μήνυμα του ΟΗΕ
Πηγή: REUTERS/Stefan Rousseau

Στόχος της Τερέζα Μέι είναι να μειώσει την μετανάστευση στη Βρετανία σε «μερικές δεκάδες χιλιάδες», όπως τόνισε η ίδια, σημειώνοντας πως αυτή είναι η πρόθεση του κόμματος της, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε, και θα συνεχίσουμε να λέμε, ότι θέλουμε να μειώσουμε τη μετανάστευση σε βιώσιμα επίπεδα. Πιστεύουμε ότι αυτό το νούμερο είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες», εξήγησε η Μέι την Δευτέρα μιλώντας σε υποστηρικτές της στο Λονδίνο. Σημειώνεται πως παρότι αποτελεί δέσμευση των Συντηρητικών από το 2010 οπότε κέρδισαν την εξουσία, ο στόχος μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.

640x640 1REUTERS/Stefan Rousseau

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 273.000 άνθρωποι ήρθαν στη Βρετανία από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Σεπτέμβριο του 2016, μείωση κατά 49.000 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τη χρονιά που τελείωνε στο τέλος Ιουνίου 2014, σημειώνει το Reuters. 

«Φυσικά μόλις φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε την ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας εδώ στη Βρετανία, διότι θα μπορούμε να καθορίζουμε τους δικούς μας κανόνες για τους ανθρώπους που θα έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ», τόνισε η Μέι.

640x640 2 copyREUTERS/Stefan Rousseau

«Η αποχώρηση από την ΕΕ σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ελεύθερη μετακίνηση, όπως γινόταν στο παρελθόν», εξήγησε.

Το μήνυμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ 

Η επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει «να κάνει το σωστό» απέναντι στους πρόσφυγες, δεχόμενη περισσότερους εξ αυτών στη χώρα, επιτρέποντας σε επιπλέον πρόσφυγες να ενωθούν με τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και μειώνοντας τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που κρατούνται, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος της UNHCR στη χώρα Γκονζάλο Βάργκας Γιόσα κάλεσε την επόμενη κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες.

«Η Βρετανία έχει μια πλούσια ιστορία υποδοχής αυτών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η UNHCR καλεί την επόμενη κυβέρνηση να κάνει το σωστό και να διασφαλίσει μια δίκαιη και ίση αντιμετώπιση όλων των προσφύγων», έγραψε ο Γιόσα σε άρθρο του στο The Times.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία θα πρέπει να δέχεται 10.000 πρόσφυγες τον χρόνο από εμπόλεμες περιοχές, σε αντίθεση με τη δέσμευση του Λονδίνου να δεχθεί 20.000 Σύρους πρόσφυγες και 3.000 ευάλωτα παιδιά προσφύγων έως το 2020.

Η UNHCR επεσήμανε ότι 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες πρέπει να μετεγκατασταθούν από χώρες υποδοχής όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Κένυα και η Τανζανία.

«Η μετεγκατάσταση δεν ωφελεί μόνο τους πρόσφυγες. Επίσης βοηθά να αρθεί ένα μέρος του βάρους από τις αναπτυσσόμενες χώρες που επί χρόνια προσφέρουν καταφύγιο σε εκατομμύρια πρόσφυγες», εξήγησε ο ίδιος.

Το 2016, 65,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε όλο τον κόσμο και μεταξύ αυτών σχεδόν τα 21,3 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η UNHCR καταγγέλλει ότι οι πρόσφυγες υποφέρουν από την «περιοριστική και περίπλοκη» διαδικασία που εφαρμόζει η Βρετανία για την επανένωση οικογενειών, βάσει της οποίας επιτρέπεται μόνο σε παιδιά κάτω των 18 ετών να επανενωθούν με τους γονείς τους.

Τα παιδιά προσφύγων που ζουν στη Βρετανία δεν μπορούν να ζητήσουν να επιτραπεί στους γονείς ή στα αδέλφια τους να έρθουν στη χώρα, επισημαίνει ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός. Ο Γιόσα ζήτησε επίσης από τη Βρετανία να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που κρατούνται και να τους ενσωματώσει υπό επιτήρηση στην κοινότητα.

Σημειώνεται πως στο τέλος του 2015 υπήρχαν στη Βρετανία περίπου 123.000 πρόσφυγες και 45.870 αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με την UNHCR.

Διαβάστε επίσης