ΚΟΣΜΟΣ

Το Μεξικό η δεύτερη πιο «φονική» χώρα στον κόσμο

Το Μεξικό η δεύτερη πιο «φονική» χώρα στον κόσμο
Getty Images/IdealImages/Spencer Platt/Staff

Το Μεξικό κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες από συγκρούσεις το 2016, ένα γεγονός που δεν είναι τόσο γνωστό.

Την ώρα που τα γεγονότα στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν κυριάρχησαν στους τίτλους ειδήσεων, οι μεξικανικοί 'πόλεμοι' στοίχισαν μόλις σε ένα χρόνο τη ζωή σε 23.000 πολίτες. Δεύτερη χώρα στην τραγική κατάταξη είναι η Συρία, όπου ο εμφύλιος έχει επιφέρει τον θάνατο τουλάχιστον 50.000 πολιτών.

«Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι οι θανατηφόρες συγκρούσεις (συμμοριών και καρτέλ ναρκωτικών), οφείλονται στην χρήση όπλων», αναφέρει στο CNNi ο Τζον Τσίπμαν, διευθύνων σύμβουλος και γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).

«Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 17 και 16 χιλιάδες ανθρώπους αντίστοιχα, το 2016. Αν και οι συγκρούσεις στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική επέφεραν μεγαλύτερη θνησιμότητα, έχουν απασχολήσει λιγότερο τα ΜΜΕ και την διεθνής κοινότητα», δήλωσε και η υπεύθυνη της μελέτης αυτής, Αναστασία Βορόνκοβα.

Capture copy copy copy

Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων στο Μεξικό

Σύμφωνα με την Βορόνκοβα, ο αριθμός των δολοφονιών έχουν αυξηθεί στις 22 από 31 πολιτείες του Μεξικό, το 2016, όπως και οι συγκρούσεις μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών. «Η βία επιδεινώθηκε καθώς τα καρτέλ επέκτειναν την εδαφική τους εμβέλεια, επιδιώκοντας να ‘καθαρίσουν΄ τις περιοχές των ανταγωνιστών τους και να εξασφαλίσουν το μονοπώλιο στη διακίνηση των ναρκωτικών», σημειώνει η ίδια.

640x640 6

REUTERS/Imelda Medina

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών κερδίζουν 19 με 29 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την διακίνηση των ουσιών μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNNi, οι αντιπαλότητες μεταξύ των καρτέλ καταστρέφουν και τις ζωές των πολιτών, οι οποίοι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες ενέργειες. Όσοι αρνούνται να ενταχθούν στις συμμορίες, μετανάστες, δημοσιογράφοι ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι... δολοφονούνται.

Γιατί το Μεξικό δεν βρίσκεται στην ατζέντα των ΜΜΕ

Ο Τζέικομπ Παρακίλας, βοηθός του επικεφαλής των αμερικανικών προγραμμάτων στο think-tank του Λονδίνου «Chatham House», υποστήριξε ότι μέρος της έλλειψης προσοχής που δόθηκε στο Μεξικό από διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι ότι «δεν είναι ένας πόλεμος υπό την πολιτική του έννοια. Οι συγκρούσεις αυτές σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν πολιτικό στόχο, δεν προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αποσχισμένη κατάσταση, δεν υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές.

Και αυτό συμβαίνει ήδη από την αρχή του σύγχρονου εμπορίου ναρκωτικών στην Αμερική. Δεν είναι είδηση με υπό αυτές τις έννοιες. Επιπλέον, το Μεξικό είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για έναν δημοσιογράφο. Στοχεύονται σκόπιμα στη χώρα, οπότε η αναφορά στα γεγονότα αυτά είναι ελλιπής.

Ωστόσο, έχουν υπάρξει αναφορές για σημαντικές συλλήψεις εμπόρων, όπως αυτή του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Ο Γκουζμάν απελάθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, για να αντιμετωπίσει την ισόβια κάθειρξη στη Νέα Υόρκη για την οργάνωση συμμορίας ναρκωτικών και για άλλα εγκλήματα που αφορούν ναρκωτικά.

16129018

AΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JOSE MENDEZ

Είναι γνωστό για τις απίθανες αποδράσεις του από φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως το 2001, όταν το είχε σκάσει κρυμμένος μέσα σε ένα καρότσι με σεντόνια για πλύσιμο, ή το καλοκαίρι του 2015, όταν το έσκασε χρησιμοποιώντας ένα τούνελ μήκους 1,5 χιλιομέτρου που άνοιξαν μέλη της συμμορίας του.

Ο τραγικός απολογισμός

Ο αριθμός των θανατηφόρων συγκρούσεων παγκοσμίως έπεσε πέρυσι, από τις 167.000 σε 157.000, σύμφωνα με το IISS. Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική ετήσια πτώση καθώς 180.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το 2014.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία και ο αριθμός των απωλειών στη Συρία έφτασε το 2015, ανέρχονταν στις 55.000. Ωστόσο, υπήρχαν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι στο Αφγανιστάν σε σύγκριση με το 2015 και 4.000 περισσότεροι στο Ιράκ.

640x640 7

SANA/Handout via REUTERS

Ο Βορόνκοβα από την IISS δήλωσε: «Οι πολίτες, εν μέσω συγκρούσεων υποφέρουν περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, 900.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά μόνο στη Συρία».

640x640 8

REUTERS/Danish Siddiqui

Οι εσωτερικοί αριθμοί μετακίνησης ήταν 234.000 για το Ιράκ και 260.000 για το Αφγανιστάν.

Mexico was second deadliest country in 2016

By Elizabeth Roberts, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ